joi, 28 octombrie 2010

TRAFICUL DE FEMEI

NU TE LĂSA PĂCĂLITĂ...INFORMEAZĂ-TE
TELEFON GRATUIT: 0 800 800 678
Femeilor li se promit in general un loc de munca bine platit intr-o tara straina. Dupa trecerea granitei li se ia insa pasaportul, iar femeile sunt obligate sa se prostitueze in bordeluri. Ele traiesc si muncesc in conditii similare sclaviei, ele indatorandu-se la traficanti, care preiau cheltuielile de transport si toate celelalte cheltuieli. Stigmatizarea sociala pe care o impune violenta exercitata asupra lor dar si tara straina nu face decat sa sporeasca gradul de dependenta al victimelor. Faptul ca in unele tari (Cambogia, Tailanda) sunt preferati, in mod traditional, baietii, face ca multi parinti - din nevoie sau chiar buna-credinta - sa-si vanda fiicele unor retele de traficanti. Deseori se intampla insa ca femeile sa fie chiar rapite. 
Traficul de femei este o piata aflata in crestere, comparabila astazi cu traficul de droguri sau de arme. Aceasta piata este alimentata de fanteziile barbatilor occidentali care includ sex cu alte rase sau dupa principiul dominarii, acestia fiind dispusi sa isi cheltuiasca banii pentru a avea, la orice ora din zi si din noapte, orice femeie isi doresc. Statutul social inferior, discriminarea femeilor divortate, vaduve sau victime ale violurilor, precum si situatia materiala precara (cauzata de posibilitatile limitate de angajare sau educatie si de saracie), aspecte negative care s-au amplificat in decursul schimbarilor socio-economice din ultimii ani, contribuie la mentinerea acestei afaceri teribile. 
Deseori, femeile si fetele care devin jertfe ale traficului sunt foarte tinere, fiind atrase in strainatate de catre prieteni, cunostinte sau anunturi in ziare. Conform unui studiu in domeniu realizat de catre ONG-ul "CIVIS", dintre persoanele intervievate - victime ale traficului - toate fetele si femeile au plecat peste hotare cu scopul de a se angaja la un serviciu bine platit, exceptie facind doar o singura persoana care a fost rapita, factorul determinant al plecarii tinerelor peste hotare fiind starea economica precara si dorinta de a-si asigura un trai fara lipsuri.
·  Cum nimeresc fetele in reteaua traficantilor?
» Fetele tinere nimeresc in capcana traficantilor pe diferite cai. Pot fi recrutate atit de pesoane fizice, cat si juridice. in cazul persoanelor fizice, de obicei, sunt persoane care au fost in strainatate si au stabilite anumite relatii, au revenit acasa cu misiunea de a recruta fete. Ele sunt special angajate in aceasta activitate de catre fostii lor proxeneti, fiind santajate de acestia ca le vor divulga numele, ca vor atrage asupra lor opinia publica. Se intampla ca o parte din ele sa-si faca dintr-o astfel de ocupatie propriul business. Alte cai: fetelor li se propun locuri de munca peste hotare care la prima vedere le inspira incredere, dar cand ajung la fata locului, constata ca au fost inselate. Fetele tinere sunt atrase de anunturi care le "promit" ca-si vor face o cariera de dansatoare, model, lucrator hotelier sau colaborator in domeniul turismului peste hotare. Ajunse in tara de destinatiile sunt deposedate de pasapoarte si silite sa devina sclave ale traficantilor. Exista si o categorie de femei tinere care sunt presate de parinti sau soti sa plece la lucru peste hotare.
·  Ce le asteapta pe victimele traficului in tarile de destinatie?
» in tarile de destinatie victimele traficului sunt lipsite de dreptul la autodeterminare, libertate si securitatea persoanei. Ele nu-si pot alege timpul si conditiile de activitate, iar in caz de prostituare - sunt lipsite de posibilitatea de a se proteja de bolile sexual-transmisibile. Aproape in toate cazurile, persoanele traficate sunt impuse se execute munci de sclav. Ele se afla in totala dependenta de traficanti.
PENTRU MAI MULTE INFORMATII INTRAŢI PE: AGENŢIA NAŢIONALĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE: http://anitp.mai.gov.ro/ro/
 URMĂREŞTE ÎNREGISTRĂRI VIDEO:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu