miercuri, 20 octombrie 2010

CUM SĂ NE FERIM DE HOŢII DE BUZUNARE

Pe zi ce trece, sărăcia şi greutăţile transformă nenumăraţi oameni în infractori mărunţi care buzunăresc şi dau în cap pentru câteva zeci de lei. Acţionează numai în grupuri şi-i vizează pe cei neatenţi din mijloacele de transport în comun, de la cozi, de la bancomate şi chiar de pe stradă. Hoţii de buzunare fac parte din cea mai mare şi periculoasă categorie de infractori.

Oamenii neglijenţi devin, mai devreme sau mai târziu, pradă sigură a hoţilor de buzunare. Un colţ de portofel ieşit din buzunarul de la spate sau o geantă cu fermoarul puţin deschis atrag imediat atenţia şuţilor, tot mai „prezenţi“ în societate. Odată ce şi-au stabilit ţinta, mulţi dintre ei sunt în stare să se folosească de orice modalitate pentru a-şi atinge scopul.

Dacă sustragerea pe nesimţite a bunurilor nu poate fi aplicată, hoţii de buzunare pot ajunge până la vătămarea victimei şi chiar ameninţarea cu moartea. Aria obictelor vizate de astfel de tâlhari este foare variată, pornind de la bani, carduri, telefoane, ceasuri şi brăţări până la alimente, şi chiar obiecte vestimentare. Majoritatea victimelor hoţilor de buzunare este reprezentată de bătrâni.
 
Cum atacă „băieţii deştepţi”
Hoţii de buzunare sunt împărţiţi în două mari categorii: “pianiştii” şi “neciopliţii”. Despre prima categorie, psihologul criminalist Tudorel Butoi ne-a explicat că “sunt foarte bine instruiţi şi lucrează cu mare fineţe. «Pianiştii» lucrează în grupuri în care este implicată, de multe ori, şi o femeie. Stau în staţia de metrou sau de tramvai şi se comportă de parcă nici nu se cunosc între ei. Odată ajunşi în mijlocul de transport, îşi fixează prada, care de obicei o constituie persoanele care citesc sau cele care au multe bagaje.

Crearea îmbulzelii şi a presiunii este una dintre metodele cele mai uzitate. Astfel, îţi pune un genunchi în coapsa stângă, ca să îţi distragă atenţia, şi te operează imediat la buzunarul drept. Când ţi-a luat portofelul, l-a şi predat mai departe colegului din spatele lui, astfel încât să nu fie găsit cu nimic la el chiar dacă l-ai văzut.

Mai există şi furtul cu paltonul sau cu fularul ţinut pe mână astfel încât să îşi mascheze acţiunea. Aceşti «băieţi deştepţi» ştiu cum să se sustragă şi când sunt prinşi. Spre deosebire de hoţii «neciopliţi», care acţionează cu lame şi, când sunt surprinşi de cei pe care îi fură, apelează la violenţă, «pianiştii» îşi cer politicos scuze, se arată umili şi de cele mai multe ori scapă de denunţul la poliţie.” 

Nu a simţit când l-au furat hoţii
Înainte să ajungă să cunoască punctele atractive ale Bucureştiului, Mihai a primit “botezul” încă de la prima plimbare cu un mijloc de transport în comun.

“Am fost prădat de hoţii de buzunare în prima săptămână în care am venit la Bucureşti la facultate. Am urcat în autobuzul 300, la Piaţa 1 Mai, şi vorbeam la telefon. Am văzut că în spatele meu au urcat trei băieţi, cam de vârsta mea, care se tot îmbrânceau şi râdeau. Niciun minut nu m-am gândit că pot fi nişte infractori, mai ales că erau foarte bine îmbrăcaţi.

La un moment dat, unul dintre ei s-a aşezat pe scaunul de lângă mine, iar ceilalţi doi, în faţa mea. Când am vrut să cobor, l-am rugat pe cel de lângă mine să îmi facă loc, însă el mi-a spus că, dacă mă străduiesc, pot ieşi spre uşă fără să se dea la o parte. Aşa că m-am ridicat şi ceilalţi doi din faţă au făcut acelaşi lucru.

Preocupat să îmi fac loc să ies, nu am mai verificat buzunarele. Abia după ce am coborât am băgat mâna în buzunar şi am văzut că îmi lipsea telefonul. Nu ştiu cum au procedat, cum au reuşit… dar m-au făcut”, ne-a povestit tânărul.


12 sfaturi pentru a evita să fiţi prăduiţi

1. Să fiţi în permanenţă atenţi la tot ce se întâmplă în jur şi să nu vă lăsaţi atinşi de persoane străine.
2. Aveţi grijă unde vă puneţi banii.
3. Cardul este o soluţie mai bună decât să umblaţi cu sume mari de bani la dvs. Pentru cheltuieli mărunte, câteva zeci de lei sunt suficiente, iar în cazul unui furt, nu veţi fi atât de afectat.
4. Nu scrieţi PIN-ul pe card sau pe vreo foiţă în portofel.
5. Nu lăsaţi niciodată telefoanele pe masă când ieşiţi la un bar sau la o terasă. Sunt şanse foarte mari ca să le smulgă cineva şi să fugă.
6. Nu vă lăsaţi înghesuiţi de mai multe persoane în autobuz. Este momentul ideal pentru hoţi.
7. Nu vă încredeţi în oameni străini doar pentru că sunt îmbrăcaţi bine şi aveţi grijă lângă cine vă aşezaţi în mijloacele de transport în comun.
9.  Dacă vă simţiţi urmăriţi în orice fel de împrejurare, încercaţi să vă mai opriţi pe la magazine. 
10. Nu vă opriţi pentru a răspunde întrebărilor ciudate puse de străini.
11. Când călătoriţi în grup, întotdeauna numiţi o persoană să fie atentă la ce se întâmplă în jur.
11. Aveţi grijă unde aşezaţi geanta de umăr şi încercaţi să ţineţi în permanenţă o mână pe ea pentru a nu putea fi tăiată.
12. Nu ţineţi lucruri de valoare în buzunarele exterioare de la haine sau de la genţi.


Au un limbaj special
Pentru a se înţelege între ei cu uşurinţă, hoţii comunică în jargon. Cele mai folosite expresii sunt:
“marfa-i pusă la căldură” - adică portofelul este în buzunarul de la spate,
“ia-i măsura” - ceea ce înseamnă că va trece pe lângă un om ca să îl palpeze la buzunare.


"Îţi pune un genunchi în coapsa stângă, ca să îţi distragă atenţia, şi te operează imediat la buzunarul drept. Când ţi-a luat portofelul, l-a şi predat mai departe, astfel încât să nu fie găsit cu nimic la el”. - Tudorel Butoi, psiholog criminalist 
sursa: http://www.ziarulring.ro/stiri/10950/cum-sa-ne-ferim-de-hotii-de-buzunare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu