marți, 16 noiembrie 2010

EFECTELE NOCIVE ALE ETNOBOTANICELOR

Plantele etnobotanice, cunoscute pentru efectele sale similare unor droguri usoare, au ajuns sa se regaseasca printre „ingredientele” de baza ale unei petreceri intre tineri. Pentru ca ii elibereaza de emotii, inhibitii, tristete si ii trimit in „al noualea cer”, din ce in ce mai multi tineri au devenit clienti fideli ai magazinelor de plante psihotrope.
Numeroasele cazuri de intoxicare si chiar decesul unor consumatori de astfel de ierburi au reprezentat un semnal de alarma pentru autoritati care au recurs la adoptarea masurii cele mai drastice: interzicerea prin lege a plantelor psihotrope.

 Ce sunt plantele entobotanice psihotrope?

Plantele psihogene sau plantele psihotrope sunt acele plante care produc schimbari in ceea ce priveste modul de gandire, de a percepe lucrurile din jur sau dispozitia persoanelor care le utilizeaza. Aceste plante inhiba emisfera cerebrala stanga unde se gasesc functiile ce tin de rationalitate si activeaza emisfera cerebrala dreapta a carei functie este intuitia.
Plantele halucinogene induc efecte fiziologice si mentale care cuprind in special perturbari ale comportamentului, ale functiilor cognitive si ale perceptiei, care se pot perturba pana la instalarea halucinatiilor, adica la modificarea realitatii.
 

Folosirea plantelor in ritualurile din antichitate

  Folosirea plantelor psihotrope a crescut puternic in societatile occidentale moderne. In trecut, grupurile aborigene foloseau aceste ierburi in scop magic, religios sau terapeutic, considerandu-le un dar de la Dumnezeu.
Cea mai cunoscuta dintre aceste plante este soma din India veche. Majoritatea plantelor halucinogene erau considerate o legatura intre om si supranatural, iar soma ajunsese la un asemenea nivel de percepere a divinitatii. Cel mai celebru halucinogen sacru era peyotl-ul, un tip de cactus.
Pe de alta parte, ciupercile considerate sacre in Mexic au o lunga istorie in samanism (religia primitivilor). Aztecii le numeau carne divina si le consumau in timpul ceremoniilor sacre. Mayasii din Guatemala utilizau ciuperci in cadrul ceremoniilor religioase.
 

Cum actioneaza asupra organismului?

Plantele etnobotanice halucinogene pot actiona asupra organismului in diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat acest produse poatre resimti diverse efecte fizice:
  • Senzatie de greata si varsaturi;
  • Incetinirea ritmului cardiac;
  • Hipotensiune arteriala;
  • Hipertermie: transpiratie excesiva;
  • Dilatarea pupilelor;
  • Tremuraturi ale corpului.
 
Efectele psihice produse de folosirea plantelor psihotrope sunt:
  • Ras fara motiv, euforie, relaxare;
  • Imposibilitatea de a se concentra, probleme de rationament logic;
  • Iluzii senzoriale;
  • Distorsiuni spatio-temporale;
  • Halucinatii;
  • Viziuni autoscopice (iluzia de iesire din corp), senzatie de moarte iminenta;
  • Rememorarea amintirilor uitate;
  • Senzatie de omniscienta (persoana se crede atotcunoscatoare), clarviziuni;
  • Sentiment de depersonalizare;
  • Frica, angoasa, tristete, paranoia etc.
Important : anumite persoane au halucinatii foarte grave care pot deveni extrem de periculoase atat pentru ele, cat si pentru cei din jur.
 

Plantele si substantele etnobotanice interzise in Romania

 
Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in data de 10 februarie de Guvernul Romaniei, au fost interzise 36 de plante si substante etnobotanice cu caracter halucinogen. Persoanele care comercializeaza sau consuma una dintre aceste plante psihotrope risca sa fie pedepsite cu inchisoarea.

Plante interzise:

Anumite specii de salvie (Salvia divinorum Epling & Játiva). Planta care produce halucinatii – Tabelul III (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoarea de la 3-15 ani.

Anumite specii de mitragina (Mitragyna speciosa Korth (Kratom) .Planta cu efecte similare cocainei, care creeaza dependenta.Tabelul III (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoarea de la 3-15 ani.

Ciuperci interzise:

Amanita muscaria (L:Fr.) Lam. - Tabelul III (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoarea de la 3-15 ani.
Amanita pantherina - Tabelul III (din Legea 143/2000), se pedespseste cu inchisoarea de la 3-15 ani.
Toate speciile din genul Psilocybe – planta care produce halucinatii, cu efecte similare LSD (Acidul Lisergic) - Tabelul I (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoarea de la 10-20 ani.

Substante interzise:

LSA (AMIDA ACIDULUI LISERGIC) – Tabelul III (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoarea de la 3-15 ani.

Ketamina- Creeaza dependenta, au fost inregistrate pana in prezent doua decese - Tabelul III (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoarea de la 3-15 ani.

Derivati din piperazina - produce halucinatii - Tabelul I (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoarea de la 10-20 ani.

Sare de baie (Mefedrona) – au fost inregistrate cazuri de deces - Tabelul I (din Legea 143/2000), se pedepseste cu inchisoare de la 10-20 ani.
SURSA: http://sanatate.acasa.ro/boli/efectele-nocive-ale-plantelor-etnobotanice-interzise-de-guvern-11674.html

VIDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=fEb1vr0qF7Yhttp://www.youtube.com/watch?v=V_ljo6uYklQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=S79TIhiSGew&feature=related

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu