marți, 29 ianuarie 2013

CAND NU PRIMIM CELE DORITE


CRESTIN-ORTODOX.RO
Suntem indemnati de Dumnezeu sa cerem de la El si sa dorim din toata inima cele de care socotim ca avem nevoie, atunci cand ne spune: "Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide. Sau cine este omul acela intre voi care, de va cere fiul sau paine, oare el ii va da piatra? Sau de-i va cere peste, oare el ii va da sarpe? Deci, daca voi, rai fiind, stiti sa dati daruri bune fiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El?" (Matei 7, 7-11).
Unele dorinte ne sunt implinite de Dumnezeu indata, altele mai greu, iar altele niciodata. Referitor la implinirea si neimplinirea dorintelor noastre, Origen socoteste ca Dumnezeu spune astfel: "Pe unul, care se va ruga staruitor, il voi asculta, mai ales pentru ca Ma va ruga. Pe altul, in schimb, nu il voi asculta, fie pentru ca nu-i vrednic sa fie ascultat, fie pentru ca se roaga pentru ceva ce nu ii este de folos, fie pentru ca acel lucru nu este potrivit Mie sa-l implinesc. Astfel, dupa cum se va ruga fiecare, Ma voi milostivi si Eu de el... sau nu!"
Cand nu primim cele dorite
Sa nu ne intristam, atunci cand un anumit lucru nu se intampla precum dorim, caci nu sta in puterea noastra a cunoaste si a intelege purtarea de grija a lui Dumnezeu. Se cuvine sa lasam toate dorintele noastre in seama Domnului, avand rabdare, smerenie si incredere in iubirea Sa fata de noi.
Pentru a nu cadea prada deznadejdii sau chiar necredintei, sa nu dorim ca toate lucrurile sa fie implinite precum dorim noi, de catre Dumnezeu sau de cei din jurul nostru. Desi asa par a fi, sa fim convinsi ca dorintele noastre nu sunt toate bune si de folos, precum spune Sfantul Dimitrie al Rostovului, zicand: "E cu neputinta ca toate sa se savarseasca dupa gandul tau si dupa cum tu voiesti, caci nu toate dorintele tale sunt bune si nu toata implinirea lor este cu folos."
Daca se implineste ceea ce dorim, sa multumim lui Dumnezeu, iar daca se intampla tocmai invers, sa nu ne mahnim, binestiind ca numai Dumnezeu le cunoaste cu adevarat pe cele care ne sunt de folos, iar toata lipsa este de scurta durata in aceasta lume.
In liniste si in rabdare, sa ne rugam lui Dumnezeu, atat pentru noi, cat si pentru cei din jurul nostru, lasand toate in voia Lui cea sfanta. Cea mai sigura metoda de a cunoaste voia lui Dumnezeu pentru noi este rugaciunea staruitoare si asteptarea cu rabdare, chiar vreme indelungata.
De multe ori, pretentia de a ne fi indeplinita grabnic o anumita dorinta nu este un lucru intelept. Cand Dumnezeu impiedica sau amana implinirea dorintei noastre, El face acest lucru doar pentru folosul nostru. Daca s-ar implini toate, imediat, dupa dorinta noastra, niciodata nu am ajunge sa ne cunoastem slabiciunea si neputinta. Pentru aceasta, indiferent de ce se intampla, se cade sa le primim pe toate cu multumire si cu smerenie.
Sfantul Dimitrie al Rostovului spune: "Dumnezeu, ca un adevarat Tamaduitor, spre a vindeca sufletul nostru, adeseori randuieste lucrurile si le implineste impotriva dorintelor noastre, cufundandu-ne astfel in mahnire, pentru ca noi sa cautam mangaierea cea nemuritoare si vesnica intru El."
Printr-o intristare vremelnica, Domnul ne pregateste mai bine pentru o mangaiere vesnica. Astfel, cu cat vom arata lui Dumnezeu mai multa liniste, rabdare si multumire, atunci cand nu sunt implinite cele pe care le dorim, cu atat mai multa va fi mangaierea pe care El ne-o va darui mai apoi. "Doamne, cand s-au inmultit durerile mele, in inima mea, mangaierile Tale au veselit sufletul meu" (Psalm 93, 19).
Nici o dorinta neimplinita sa nu ne intristeze, cunoscand iubirea Celui care atat de mult ne iubeste, incat nu ingaduie sa vina asupra noastra vreo intristare nemasurata mai intai de El. Pentru aceasta, se cuvine sa primim cu multumire si cu smerenie neimplinirea unor dorinte, caci, prin acest leac binecuvantat, Dumnezeu curateste si inalta si mai mult sufletul nostru.
Cand nu primim cele dorinte, sa multumim lui Dumnezeu, ca, lasand la o parte dorintele, sa Il pastram pe Dumnezeu. Nu am avea nici un folos daca ni s-ar implini indata toate dorintele, ramanand departe de Dumnezeu, precum spune Sfantul Dimitrie al Rostovului: "Ce dobandesti de ti s-ar implini toate dorintele tale, iar tu insuti ai ramane cu totul instrainat de harul lui Dumnezeu?" Astfel, se cuvine ca prima noastra dorinta sa fie a dobandi si a pastra pana la moarte harul Sau sfintitor, pentru a nu ramane vesnic departe de Dumnezeu.
Teodor Danalache
sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu