marți, 12 aprilie 2011

COPIII ABUZATI SEXUAL SE LOVESC DE INVIFERENTA COMUNITATII

Copiii abuzati sexual se lovesc de indiferenta comunitatii si de ineficienta legislativa
In Romania, cazurile copiilor abuzati sexual raman adesea nerezolvate din lipsa de probe sau din cauza unor vicii de procedura, in timp ce vinovatii pleaca liberi deoarece nu sunt considerati un pericol, insa cele mai multe nici macar nu ajung in instanta din cauza ca parintii si comunitatea in care traiesc minorii nu semnaleaza neregulile pe care le observa, fie de teama "gurii satului", fie invocand binele copilului.
"Cele mai multe cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor provin din mediile rurale. Din cauza unei lipse de informare, educatie si din cauza nepasarii comunitatii in care traiesc acesti copii, multre cazuri raman nedescoperite sau ascunse de parinti de teama de a nu se face de rusine", a declarat pentru FrontNews directorul executiv al Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Gabriela Coman.

Comunitatea din care fac parte victimele minore ale abuzurilor sexuale nu este suficient de receptiva la schimbarile care intervin in comportamentul acestora, iar lipsa de comunicare ii determina pe multi parinti sa ignore posibilitatea unui examen medical sau psihologic. Majoritatea copiilor abuzati sexual provin din familii dezorganizate, care au carente in educatie, destramate si in care se consuma alcool, intrucat multe dintre aceste agresiuni au loc sub influenta alcoolului. Mai mult, de multe ori agresorii sunt persoane apropiate familiei sau chiar membri ai familiei, pentru care valoarea unui copil si a copilariei si importanta unui abuz nu conteaza, sustine Gabriela Coman.

In Romania, in 2007 si in primul trimestru al anului 2008 au fost confirmate 500 de cazuri de abuz sexual asupra copilului. Cu toate acestea, numarul real este mult mai mare, in conditiile in care multe familii prefera sa ascunda aceste probleme.

"Acesta este doar varful aisbergului. Sesizarea unui astfel de caz este un pas pe care multi nu il fac. Dupa ce ca primim putine sesizari, doar o parte dintre acestea ajung in instanta, iar si mai putine sunt rezolvate. Vinovatii sunt lasati sa plece fie din cauza lipsei de probe, fie din cauza unor vicii de procedura", a explicat Gabriela Coman.

Agresorii isi racoleaza victimle atat din lumea reala, cat si din cea virtuala. Din diverse motive, copiii pleaca de acasa si ajung sa fie exploatati in retele de cersetorie, de prostitutie si pornografie in care sunt abuzati. Odata cu accesul la internet de la varste tot mai mici, pedofilii au sanse mai mari de a-i ademeni pe copii. Acestia practica un comportament numit "grooming", adica o modalitate prin care o persoana cu inclinatii pedofile se pregateste sa trasfere in lumea reala relatia pe care o are cu un copil in lumea virtuala, sa se imprieteneasca si sa se intalneasca cu el, dupa care sa il abuzeze sexual.
Posted by Iulia Ela la 10:21 pe 20 decembrie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu