sâmbătă, 3 martie 2012

CASTIGA LUPTA CU NICOTINA

1) Nu e aşa de greu cum crezi. Asta nu vrea să însemne că e uşor, dar mulţi dintre noi cred că este de-a dreptul imposibil să renunţi la ţigări. Nicotina este o substanţă puternică care îţi poate afecta simţul adevărului. 
2) Informează-te cu privire la nicotină. Nicotina este o substanţa alcaloidă otrăvitoare. A fost declarată în mod oficial ca fiind o substanţă adictivă. 
3) Înţelege că nu ai nevoie de nicotină. (nu e nutritivă). Uzul de nicotină conduce la apariţia unei stări de poftă fizică. Singurul mod de a opri această poftă este de a ţine nicotina departe de corpul tău.
4) Înţelege că adicţia este un comportament impus chimic. Nicotina este un alcaloid toxic ale cărui comenzi pot fi mai insistente decât gândurile raţionale. De multe ori răspunzi acestor comenzi chimice în mod inconştient. Ţi s-a întâmplat vreodată să te trezeşti că ai o ţigară aprinsă în mână fără să ştii când ai aprins-o? 
5) Fă o evaluare cinstită a consumului tău de nicotină. Întreabă-te ce anume îţi face şi ce nu îţi face. Dacă crezi că nicotina îţi face vreun serviciu, întreabă-te dacă nu există vreun alt mod mai sănătos de a le obţine. Ţine minte că e un lucru dovedit ştiinţific că uzul de tabac dăunează fiecărui organ al corpului tău. Întreabă-te dacă folosind nicotina te relaxezi sau doar te simţi mai liniştit pentru că îţi satisfaci pofta chimică de nicotină.
6) Nu amâna ceea ce trebuie să faci pentru a întrerupe uzul de nicotină doar pentru că crezi că exista prea multe presiuni în viaţa ta. Nicotina şi alte 4000 de substanţe chimice conţinute de către tabac (dintre care peste 40 sunt cancerigene) reprezintă o presiune reală asupra vieţii tale fizice şi spirituale. Aceste substanţe îţi erodează în mod constant sănătatea. 
7) Deschide-ţi viaţa către noi abordări şi posibilităţi. Dacă vei continua să faci totul în aceleaşi moduri, cum te aştepţi să obţii alte rezultate? “Dacă nu se schimbă nimic, nimic nu se schimbă”. 
8) Tratează-te cu dragoste şi respect, mai degrabă decât să te acoperi cu justificări. Întâlnirile te vor ajuta să schimbi felul în care iţi vorbeşti şi te porţi cu tine însuţi. Chiar doar prin citirea acestui material faci ceva. Răsplăteşte-te în mod pozitiv pentru fiecare lucru pe care îl faci. 
9) Notează motivele din care vrei să te “scapi” de nicotină în loc să te gândeşti la motive din care “nu poţi să renunţi”. Nu te concentra pe ceea ce crezi că nu poţi să faci, ci apucă-te de ceva ce poţi să faci. Îndreaptă-te spre atingerea scopului tău, indiferent de cât de mici sunt paşii cu care mergi. 
10) Renunţă pentru tine însuţi. E posibil să ai familie şi alte persoane dragi care te tot bat la cap să renunţi la fumat. Asta poate fi util, dar îl poate face pe un fumător şi să fie defensiv şi plictisit. Chiar dacă şi cei dragi vor avea de câştigat dacă vei renunţa, tu vei avea, totuşi, cel mai mult de câştigat. Există mia multe şanse de a renunţa şi de a nu reveni la ţigări dacă vei face acest lucru pentru tine însuţi. Participarea la întâlniri îţi va întări speranţele şi puterea de a renunţa la tabac.
11) Priveşte renunţarea la nicotină ca pe un cadou preţios pe care ţi-l faci ţie. Ĩţi oferi o mai bună calitate a vieţii, poate chiar o mai lungă durată a ei. Ĩţi oferi un corp mai sănătos. Ĩţi oferi o stimă de sine crescută. Ĩţi oferi o mai bună imagine a sentimentelor tale. Recuperarea e un cadou care nu încetează să te bucure. 
12) Fă să îţi fie mai uşor. Înainte de a renunţa, planifică-ţi activităţile pentru primele zile de abstinenţă. Astfel, nu va trebui să iei prea multe decizii pe perioada sevrajului.
13) Consideră renunţarea ca pe o aventură provocatoare. Fi dornic să mergi până în pânzele albe pentru a alunga nicotina din corpul tău. Noi am descoperit că bunăvoinţa transformă efortul în putere. Dacă simţi că nu ai această bunăvoinţa, încearcă să te rogi pentru asta. Chiar dacă simţi că eziţi încă, încearcă să spui cu voce tare: “Vreau să merg până în pânzele albe pentru a fi liber”. Exprimă-ţi dorinţa prin cuvintele tale. Dacă ţi se pare ciudat să faci asta, fi dornic să fii ciudat. Cadoul e în faţa ta.
14) Imaginează-ţi renunţarea la nicotină. Unii oameni vizualizează aceste lucruri şi asta îi ajută. Imaginează-ţi că pachetul tău cu ţigări se ridică în aer sau dispare. Poate vei încerca să îl opreşti, nu e nimic, dar după aceea imaginează-ţi din nou că se îndepărtează. Încearcă să simţi uşurarea, eliberarea. Întăreşte-ţi bunăvoinţa prin practică. Rehearse for an opening.
15) Nu există un moment perfect pentru a te pregăti să renunţi. Azi e o zi tocmai bună pentru a renunţa. Astăzi citeşti acest material. Poate că nu o să poţi renunţa chiar de azi, dar te pregăteşti pentru asta. Găseşte-ţi propriul ritm de a face asta, în loc să cauţi scuze pentru a tot amâna.
16) Dacă nu vei renunţa imediat, încearcă să reduci numărul de ţigări. Dacă fumezi cu o ţigară mai puţin in fiecare zi, asta înseamnă a intr-o săptămână vei fuma cu şapte ţigări mai puţin. Oricum, dacă ţi se pare greu, aminteşte-ţi că fiecare doză de nicotină face să îţi fie poftă de următoarea.
17) Nu încerca să minimalizezi adevărul sau să negi riscurile chiar dacă nu vei renunţa de azi. Dacă crezi că te vei simţi mai bine, încearcă să vorbeşti cu un alt membru din grup. Dacă o ascunzi, negarea ta va creşte ca din apă. Adevărul ţi se poate părea ciudat la început, dar, cu timpul, te va elibera. 
18) Fixează o zi din care să renunţi. Nu uita, totul e în regulă, chiar dacă nu vei reuşi de prima dată. Continuă să încerci. Singurul mod în care vei putea pierde, este dacă vei renunţa să încerci. 
PRIMELE ZILE DE LIBERTATE
19) Priveşte renunţarea ca pe o investiţie. Odată ce ai renunţat pentru o oră, înseamnă că ai investit o oră pentru a fi mai sănătos. Acum, mai investeşte o oră. Continuă să îţi măreşti investiţia oră de oră. Va creşte şi va deveni mai valoroasă pe parcurs ce trece timpul. Vei începe să te simţi şi să vezi tot mai mult răsplăţile care vin din această investiţie. Protejeaz-o şi păzeşte-o de parcă ar fi economiile tale de o viaţă. 
20) Renunţa la nicotină în fiecare zi la rândul ei şi gândeşte-te doar la acel moment din zi în care te afli. “Nu voi fuma înainte de prânz. Nu voi fuma înainte de ora patru.” Uneori, încearcă să faci asta în fiecare oră – la rândul ei - sau în momentele în care îţi este poftă de o ţigară. Aşa e mult mai uşor decât să te gândeşti că vei renunţa pentru totdeauna.
21) Orice neplăcere pe care o vei resimţi la început, se va micşora odată cu timpul şi cu abstinenţa. Nu va trebui să mai treci vreodată prin asta dacă nu te vei mai reapuca de fumat. Aminteşte-ţi neplăcerile astea. Ele sunt valoroase. Aceste amintiri te vor feri de riscul de a mai încerca “doar una”.
22) Dacă ai putea să fumezi doar una, nu ai mai fi fumat miile de ţigări pe care le-ai tot aprins. Un pachet pe zi timp de 10 ani înseamnă 73.000 de ţigări. Nici una dintre ele nu ţi-a rezolvat vreo problemă.
23) Gândeşte-te că renunţi la nicotină pentru că aşa ai ales tu, şi nu pentru ca să te pedepseşti. Poţi să îţi spui că vei putea fuma un cartuş de ţigări mâine, dar – “doar astăzi”- decizi să fii abstinent. 
24) Roagă-te în loc să fumezi. Intimitatea unei rugăciuni personale îţi va îmbunătăţi relaţia cu tine însuţi şi cu ceilalţi. În ascunzişul minţii şi a inimii tale, poţi să te rogi oriunde. Nicotina vine prin intermediul hârtiei sau a pipei; recuperarea vine prin intermediul spiritualităţii.
25) Atunci când vei renunţa, vei putea resimţi o anumită pierdere. Nu te lupta cu aceste gânduri. Aceasta senzaţie este temporară, dar ceea ce vei câştiga va dura o viaţă întreagă. Va deveni o plăcere să înlături nicotina din viaţa ta.
26) Dacă vei simţi că trebuie să fumezi, gândeşte-te la S.T.O.P. Patru factori ce declanşează consumul de nicotină sunt Singurătatea, Tensiunea, Oboseala şi Pofta.
27) Hrăneşte-ţi corpul cu hrană nutritivă, în loc să îi dai nicotină. Am folosit nicotina pentru a ne reprima sentimentele, chiar şi foamea. Recuperarea înseamnă să înveţi să ai grijă de tine însuţi. Fi atent atunci când devii nervos, s-ar putea să simţi nevoia de a mânca. Sau, poate, ar fi doar momentul să ieşi şi să iei o “gură de aer”. 
28) Bea multe lichide pentru a ajuta eliminarea toxinelor din organism. Apa e un “spălător” minunat. Sucul de portocale e şi el bun pentru că fumatul stimulează eliminarea vitaminei C din corp. 
29) Ce şi cât de mult mănânci e important atunci când renunţi la ţigări. Metabolismul tău se va schimba. Organele tale vor funcţiona diferit. S-ar putea să câştigi în greutate, însă există lucruri pe care le poţi face pentru a evita acest lucru. Pentru emfizem, însă, nu există leac.
30) Când vei renunţa pentru prima dată, nu fii surprins dacă te vei simţi morocănos, iritabil sau –de-a dreptul - mânios. Sevrajul datorat nicotinei poate fi destul de neplăcut pe plan fizic şi e posibil să te simţi de parcă îţi lipseşte ceva sau eşti plictisit. E important să vorbeşti cu cineva despre aceste sentimente, mai degrabă decât să ţi le verşi pe cineva. Mânia poate să doară. Poţi să ajungi să te simţi vinovat şi, mai apoi, să ţi se pară că ai motive să mai aprinzi o ţigară. 
31) Uită-te de două ori înainte de a reacţiona. Sevrajul poate distorsiona felul în care cineva priveşte o situaţie. Oricum, e posibil ca nicotina să fi mascat probleme care sunt supărătoare şi mânia poate să fie un sentiment care pretinde să fie abordat într-o manieră sănătoasă. 
32) Există prieteni mai buni decât ţigările. Pe măsură ce renunţi la ţigări pot să apară sentimente de lipsă sau de singurătate. E bine să le spui ceea ce simţi şi altora care trec prin acelaşi lucru ca tine. Foloseşte-te de lista cu numele celor din grup şi discută cu ei.
33) Evită să te oboseşti prea tare. Atunci când suntem obosiţi, situaţiile pot fi neînţelese, răbdarea noastră se „subţiază”, iar rezistenţa noastră scade. Asta e destul de riscant. Nu trebuie să facem totul astăzi.
34) Ia pauze. Învaţă-te să faci câte o pauză, dar fără să fumezi în timpul ei. Învaţă să ai grijă de tine în moduri cât mai sănătoase. Dacă te bucuri de câteva momente de linişte sau dacă îţi iei o pauză pentru a te gândi cum să procedezi în continuare fără să fumezi. Pe bune.
35) Uneori avem nevoie de o distragere a atenţiei de pe pofta de ţigară. La început, e bine să îţi găseşti ceva de făcut decât să te laşi tot timpul obsedat de ceea ce nu faci. E important să laşi să treacă cât mai mult timp între tine şi ultima doză de nicotină.
36) Înconjoară-te de oameni care să te sprijine. Asta o să te ajute să îţi menţii o atitudine pozitivă. Evită oamenii, locurile şi lucrurile negative cât poţi tu de mult, mai ales în primele săptămâni de abstinenţă. Nu încerca să vezi cât eşti de tare sau să demonstrezi ceva prin asumarea de riscuri. Poartă-te de parcă viaţa ta ar fi miza a tot ceea ce faci pentru a renunţa.
37) Cere ajutorul familiei, prietenilor şi colegilor de lucru. Fie că le vei cere să fie mai toleranţi cu tine pe parcursul sevrajului, fie că îi rogi să nu fumeze în jurul tău o vreme. S-ar putea să nu fie la fel de înţelegători ca grupul tău de suport sau ca şi Puterea Superioară, dar merită să întrebi. Până la urmă, dacă te uiţi la statistici, poate să fie o problemă de viaţă sau de moarte. 
38) Planifică-ţi activităţi care să nu permită folosirea ţigărilor. Du-te la un film sau în alte locuri publice în care fumatul este interzis. Relaxează-te într-o baie fierbinte. Du-te la înot, la o plimbare, la prieteni nefumători sau fă orice altceva care te binedispune.
39) Păstrează ceva la îndemână pentru a ţine în mână. Suntem obişnuiţi să avem în mână o ţigară; dacă nu vom mai avea nimic în mână, s-ar putea să simţim că ne lipseşte ceva. Găseşte-ţi o mingiuţă, o bilă sau orice alt obiect. Poate că ai un obiect la care ţii mult şi care să simţi că îţi dă o oarecare putere spirituală.
40) Plictiseala e un semn că trebuie să faci ceva. E destul de greu să stai şi să nu fumezi. Dacă te vei implica în grupul tău, îţi vei întări recuperarea. La fel, poţi să îţi găseşti de făcut lucruri care te relaxează sau te interesează. Nu exagera, dar rămâi activ. Încearcă lucruri noi la care nu te-ai gândit să le încerci până acum.
41) Mestecă, muşcă sau suge. S-ar putea să îţi lipsească să ai ceva în gură. Evită mâncărurile grase. Unii oameni folosesc acadele sau bomboane. Morcovii sau ţelina, guma de mestecat sunt şi ele bune. 
42) Cafeina este un stimulent ca şi nicotina. Odată ce te opreşti din fumat, chimia corpului tău se va schimba şi cafeina va sta mai mult timp în organism. S-ar putea să simţi nevoia unei ţigări doar pentru a reduce nivelul cafeinei. Pentru a face ca aceste prime faze ale abstinenţei de nicotină să fie mai uşoare, planifică-ţi să reduci treptat cantitatea de cafea pe care o bei – dacă bei multă - sau să o elimini - dacă bei destul de puţină.
43) Evită consumarea de alcool pe perioada renunţării. Odată ce alcoolul va fi în corpul tău, apărarea ta va fi mult mai slabă.
44) Schimbă-ţi rutina. Schimbă-ţi drumul spre serviciu. Uită-te la televizor de pe un alt scaun pentru a nu mai face legătura imediat între poziţia în care stai şi ţigară. Dacă vei schimba modul în care faci ceva, vei schimba şi rezultatele.
45) Răsplăteşte-te cât de des poţi. Ceea ce faci nu e câtuşi de puţin uşor. Ai nevoie de mult curaj pentru a schimba ceva şi pentru a sparge acest lanţ al dependenţei.
46) Evită capcana plângerii de milă. Dacă vom începe cu toţii să ne pară rău pentru noi înşine, minţile noastre vor spune că merităm o ţigară pentru a ne simţi mai bine.
47) Dacă ai o problemă şi după aceea fumezi, atunci ştii că ai două probleme. CUM SĂ RĂMÂI LIBER
48) Reciteşte din când in când materialele pe care le ai referitor la nicotina. Pe parcurs ce recuperarea ta va progresa, vei descoperi noi feţe ale nicotinei şi ale relaţiilor tale cu ceilalţi. 
49) Tot ce trebuie să faci este să nu mai fumezi încă una; astfel, vei evita să fumezi încă o mie. Nu te păcăli crezând că vei putea mai apoi să te opreşti datorită voinţei. Nu poţi - dacă ai putea, ai fi făcut-o cu ani în urmă. Încercând să controlezi o substanţă care dă dependenţă este ca şi cum te-ai lupta cu morile de vânt.
50) Analizează-ţi din când în când progresul. Respiraţia ta nu mai miroase ca o scrumieră nespălată. Degetele tale nu mai sunt pătate de ţigara. Pielea ta are o culoare mai sănătoasă. Dinţii vor începe să îşi piardă culoarea galbenă. Simţurile tale de miros şi gust vor fi mai fine. Tusea ta de fumător s-ar putea înteţi o vreme la începutul abstinenţei, dar în cele din urmă va înceta. În general, atitudinea ta faţă de tine se va îmbunătăţi pentru ca, în cele din urmă, ai grijă de tine însuţi.
51) Fi deschis faţă de oportunităţile de a face Paşii. Fiecare zi ne prezintă câte o şansă de a practica paşii în viaţa noastră. Uneori, facem doar Paşi mărunţi, dar ei ne scot din blocaj. Nu vom şti cât de departe sau unde putem ajunge, dar orice mişcare înainte devine un act de credinţă. Lucrând oricare dintre cei 12 Paşi, vom reuşi să schimbăm câte ceva. Cu cât schimbăm mai mult, cu atât ne dăm seama de puterea pe care o are credinţa noastră şi suntem inspiraţi în spiritualitatea noastră. 
52) Simplifică-ţi viaţa. Simplitatea este mai uşor de păstrat. Planurile complicate fie că nu mai sunt puse în aplicare, fie că nu sunt niciodată finalizate. Persoanele dependente au tendinţa de a complica toate lucrurile din dorinţa de a evita „adevărurile simple”. Dacă vom păstra simplitatea în ceea ce facem, atunci vom face pur şi simplu „ceea ce urmează”, păstrându-ne seninătatea. Acest program este destul de simplu.
53) Dăruieşte-ţi darul. Oricând întâlneşti un fumător care caută ajutor, împărtăşeşte-ţi cu el experienţa, puterea si speranţa. Ajutându-i pe ceilalţi poţi să îţi transformi trecutul în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu