luni, 3 ianuarie 2011

POVESTI DIN MATERNITATI

POVESTI HORROR DIN MATERNITATI
Povestile de groaza din maternitati sunt insirate de parinti pe cateva forumuri specializate pe: parinti, desprecopii, copilulmeu, softpedia etc. Locul in care mamicile si taticii isi spun oful, lucru pe care nu l-au putut face atat timp cat se aflau la spital. Zeci de pagini de internet surprind realitatea de pe paturile multor maternitati din Romania. Horror, mizerie, infect, gandaci, mita, nesimtire, lipsa. Sunt doar cateva cuvinte care descriu momentele din viata mamicilor. Acestea povestesc cum au ajuns in al saptelea cer cand au nascut si cum au fost cuprinse de disperare cand a trebuit sa faca fata conditiilor mizere si comportamentului personalului. In urma acestor randuri ramane un singur sentiment: frica de ce se poate intampla in spital.

Delia: "Am numarat sapte specii de gandaci"
Am nascut la Spitalul nr. 1 din Craiova. Am stat patru zile in spital si daca nu reuseam sa-mi fac iesirea in a patra zi, luam copilul si fugeam.
De cate ori am povestit cuiva despre nastere n-am pomenit de dureri sau de teama de a naste, le-am si uitat in cateva minute. Au fost nimic in comparatie cu ce a urmat .
Am numarat sapte specii de gandaci care colcaiau peste tot: pe paturile copiilor, in cosul de gunoi de la toaleta mamicilor, pe noptiere, pe pereti, peste tot. La baie nu exista apa calda, iar apa rece era cu program. Bruma de faianta era sparta si gandacii ieseau din toate gaurile. Eram trei in salon, iar camera copiilor era langa a noastra, dar despartita de noi printr-un geam. Asistentele ne dadeau copiii prin acel geamlac si te straduiai sa iei copilul fara sa-l atingi de geamul ala imputit. Ca sa intri in camera copiilor trebuia sa iesi pe culoar si de acolo in camera lor printr-o usa care nu se inchidea. Mai exista un geam care avea un colt spart, era luna martie si ploua, si era frig. Inauntru era cald, chiar foarte cald, dar ce folos!
Noaptea ne strecuram ca hoatele si ne luam copiii cu noi in pat, nu aveam voie sa-i tinem cu noi, daca ne prindeau, faceau un scandal monstru. Le era mai bine in curentul ala cu gandacii colcaind pe ei!
Picior de asistenta nu vedeai noaptea pe acolo, nici sa-ti aduca ceai sau lapte pentru copil (ziua, cand veneau ne dadeau noua sa-i hranim, desi intra in sarcina lor). Bineinteles ca la fiecare schimb de tura, si erau trei pe zi, bagam in buzunarul asistentei si al infirmierei cate 30.000 lei de fiecare, deci eu am fost printre privilegiate.
De doctori ce sa va mai spun? Veneau in vizita in fiecare zi la ora 10.00 dimineata. Intrau, dadeau buna ziua, ne intrebau daca avem probleme si plecau. Doctorita pediatra trecea pe la copii in fiecare dimineata pe la ora 9.00, dupa care nu o mai vedeai. Ii asculta cu stetoscopul, asistenta ii desfasa, iar ea ii privea de sus fara sa-i atinga (i-o fi fost frica de raie, poate), dupa care pleca grabita si o striga pe asistenta sa o urmeze inainte ca aceasta sa aiba timp sa infese copiii la loc. Asa ca ii invelea cat de cat in scutece si ii lasa asa pana se termina vizita si se intorcea sa-i infese la loc.

Geut: "Au pus formol in apa de spalat pe jos"
Eu am nascut acum 3 ani in Municipal, am zis sa nu mai nasc la Bucur, ca acolo era nasol. A doua zi dupa ce am nascut, dimineata, ne-au adus copiii la alaptat si o infirmiera a venit sa spele pe jos in salon. Ni s-a parut la un moment dat ca miroase ceva foarte puternic si am rugat-o sa iasa afara, pentru ca toti copiii plangeau si se inrosisera la fata. In loc sa puna clor in apa de spalat pe jos, a pus FORMOL! Vorbesc serios, am crezut ca lesinam din cauza mirosului si a trebuit sa dam drumul la geam sa se aeriseasca, desi afara ningea.
Alta chestie care mi-a displacut a fost faptul ca era foarte frig, batea vantul si intra frig prin geamuri, perdelele se miscau din cauza curentului. Ca sa nu raceasca fetita, am fost nevoita s-o iau in brate, in pat. Asa am stat cu ea trei zile si trei nopti. Chiuvetele sunt infundate de obicei, asa ca vin dimineata si le desfunda. Dupa aceea spala copiii la chiuveta. Toti copiii nascuti in Municipal fac piodermita, pentru ca exista microbul in spital si nu pot scapa de el. Toate mamele sunt incantate ca li se da drumul foarte repede din spital, dar asta e motivul pentru care le lasa sa plece: sa faca piodermita acasa.

Calatorul: "Copilul a murit, asistenta n-a patit nimic"
Sa va spun cum a ramas sora mea fara al doilea copil. Era in luna a 7-a si avea placenta praevia, deci nu avea voie sa zburde prea mult. N-a fost ascultatoare, a umblat prin oras (era in vacanta la Buzau) si i s-a pornit hemoragia. A mers la spital, a vazut-o doctorul, care a programat operatia de cezariana a doua zi de dimineata. Numai ca in timpul noptii ea a mai avut sangerari, a chemat asistenta, iar aceasta n-a indraznit sa-l trezeasca pe domnul doctor, asa ca, a doua zi, cand s-au urnit s-o opereze pe sora mea, copilul statuse deja in hemoragie mai mult de 12 ore. Evident ca n-a trait decat cateva ore, spre disperarea tuturor. Ce s-a intamplat cu asistenta? Nimic! E fericita, lucreaza in continuare si nu are nici o problema. Iar doctorul i-a legat trompele surorii mele, pentru ca era la a doua cezariana si s-a gandit el ca nu-i mai trebuie copii. Acum ea a infiat o fetita, dar nu poate uita experienta prin care a trecut.

Ursoaica: "Mi-au spus ca mai bine nasc singura in padure"
Acest mesaj l-am scris in atentia Silviei D. si Tmihaelei, ca raspuns la intrebarea lor!! Special pentru toate fetele care vor naste la Sf. Pantelimon, faceti tot posibilul si nu nasteti acolo! Este o mizerie greu de suportat. Umbla gandacii pe peretii din saloanele mamicilor, ca sa nu mai zic de cele ale bebeilor. Dar daca doriti sa plecati cu vreo problema de pe acolo, treaba voastra.
Poate gasiti un medic bun acolo, dar pentru mine nu asta ar conta, mai importanta este curatenia. Am o prietena a carei sora a nascut acolo si a ramas socata de mizeria aceea.
Sunt o viitoare mamica, care voi naste in ianuarie si pentru ca am prieteni foarte apropiati medici care lucreaza acolo, i-am rugat sa-mi zica care sunt intr-adevar conditiile acolo in maternitate, cand au auzit mi-au zis mai bine sa nasc singura in padure decat acolo. Bineinteles ca nu am fost foarte convinsa si atunci m-au dus acolo, am ramas socata.
(Nota: Subtitlurile apartin redactiei)

Medgidia 08:23 | 25 Februarie
Claudia Lyn

Cand am nascut baiatul eram foarte tanara aveam 18 ani. Nici nu pot sa spun in ce mod abject am fost tratata de doctori. Copilul a avut probleme si pediatra nu putea fi mai dezinteresata! Nici nu te simti om cu asemenea creaturi care nu te respecta ca om si pentru care nu esti decat o potentiala sursa de bani. felul in care acesti medici abuzeaza de autoritatea lor si cum din cauza lor mor femei si copii este de neiertat! sa nu mai vorbim de moase si asistente care sunt sub orice critica!
SURSA: http://www.romanialibera.ro/

#23. ANCA | 2010.08.24 | 16.10
NU M-AM PUTUT ABTINE SA NU VA POVESTESC CE MI S-A INTAMPLAT IN URMA CU O LUNA.....AM UN BAIETEL DE TREI ANI IAR CAND AM RAMAS DIN NOU INSARCINATA AM FOST FOARTE FERICITA MAI ALES CA, ERA FETITA.........LA 35 DE SAPTAMANI AM FOST LA ECOGRAFIE SI CAND I-AM SPUS DOCTOREI CA, FETITA MEA SE MISCA FOARTE TARE MI-A SPUS CA, SE JOACA SI ARE 2.800 KG ..DAR DE FAPT COPILUL INTRASE IN SUFERINTA ....I-AM SPUS CA, PIERD LICHID SI MIA ZIS CA, E SECRETIE SA IAU 3 NOSPA PE ZI SI SA STAU IN PAT......AM NASCUT LA 37 DE SAPT ..FETITA MEA A AVUT 2.400 DAR IMEDIAT DUPA CE AM NASCUT NU A MAI MISCAT DELOC NICI MACAR NU A DESCHIS OCHISORII.....A TRAIT DOAR DOUA SAPTAMANI... INFECTIA DIN PLACENTA, IN CORP LA UN NOU NASCUT TREBUIE SA FIE PREZENTA INTRE 0-6 IAR FETITA MEA AVEA 216.............................................NU POT SA POVESTESC PRIN CE AM TRECUT CERT E CA, SUNT NISTE DOBITOCI, INCONSTIENTI SI MAI ALES LESINATI DUPA BANI....
SURSA: http://www.libertatea.ro

In primul si in primul rand, cand pleci la spital, va trebui sa iti iei dupa tine cam jumatate din casa, sau in fine, aproape jumatate din casa. Da, va trebui sa iti iei de acasa pana si hartia igienica, in spital nu ai sa gasesti! Decat pe spaga (despre asta ,mai incolo). Bagajul de spital trebuie musai sa contina: obiectele de igiena personala (aici fiecare stie foarte bine ce are nevoie,ideea e doar sa nu lasati nimic acasa), 2-3 camasi de noapte, de preferat cu nasturi in fata ca sa puteti alapta lejer (nu va dati banii pe debenhams, mothercare, marks& spencer, o sa curga muuuuuult sange si e pacat...), un sutien pentru alaptat, crema pentru calmarea ranilor la san (apar, inevitabil, in primele zile), o pompa de san (de preferat tip para, cu putere mare de suctiune pentru desfundarea canalelor), o centura elastica abdominala. Majoritatea obiectelor sunt legate de alaptare, fiindca dupa ce nasti cam asta este tot ce poti face: sa alaptezi si sa dormi (eu am reusit sa ma odihnesc foarte bine in spital). Daca vroiai sa iti dai banii pe o rezerva cu tv, jacuzzi si internet, mai bine fa altceva cu ei, oricum nu vei avea nevoie decat de un pat si de o buda (si pentru 3 zile, parerea mea e ca orice buda functionabila si dotata cu apa calda non-stop, e ok). Si sa fim seriosi, la cat costa o rezerva "moderna" intr-o materitate din Romania, iti poti aranja o minivacanta intr-o capitala Europeana.
Inca ceva important, nu trebuie sa iti lipseasca in bagajul de spital "farmacia": sunt spitale in care nu vei primi mai nimic, sunt spitale in care vei primi medicamente, dar este enervant sa stai mereu dupa o asistenta ca sa primesti un amarat de paracetamol. Asa ca, ia-ti la tine supozitoare cu glicerina ( o sa te prinzi la ce folosesc, dupa ce nasti, mai ales daca nasti normal), supozitoare cu diclofenac, calmante pentru dureri- daca apelezi la rahianestezie sau la peridurala, ia-ti ceva pentru durerile de cap ce pot aparea in urma manevrelor respective), daca intamplator ai prin casa xilina ia-o si pe aia (sa nu ai surprize...), trusa pentru anestezie peridurala (iarasi, sa nu ai surpriza ca se termina trusele din spital fix cand nasti tu), vata, betadine solutie, pansamente sterile. Mai bine cumparati-le din timp, decat sa iti pui sotul sa alerge pe la farmacia spitalului dupa ce nasti. Daca maternitatea are sistem de "rooming-in", adica iti vor da bebelusul cu tine in camera, nu uita sa iei si pentru el cele necesare: un sapun pentru bebelusi, un prosopel, crema pentru iritatii (bepanthen), baneocin pudra, pampersi nr 1 sau 2, servetele umede. De imbracat, ar trebui sa fie suficiente 4-5 body-uri de bumbac si eventual inca 4-5 pijamalute (de preferat cele cu nasturei pe mijloc, sunt usor de imbracat). Ia-ti gandul de la haine de lana, paturi s.a.m.d (citeste si tu despre supraincalzire si sindormul de moarte subita la sugar, o a te lamuresti).
Ok,am rezolvat bagajul,l-ai facut,ai plecat la spital. Cand te internezi, de regula trebuie sa ai la tine niste "chestii" (daca nu le ai la momentul respectiv, ti le cer la externare): adeverinta din care sa reiasa plata asigurarilor sociale in ultimele 12 luni, de preferat sa ai dosarul cu analize si ecografii din timpul sarcinii, carnetul gravidei s.a.m.d, si un bagaj usor doar pentru sala de travaliu (adica apa, trusa pentru peridurala, ceva usor de mancare, o revista sau un mp3 player, ceva care sa te relaxeze pe timpul travaliului).

Sfaturi pretioase: incearca sa identifici persoanele "de comitet": trebuie sa mai existe si asistente tinere, dragute, care inca nu sunt cu nervii pe bat si mai cred in meseria pe care o practica. Cand nu iti convine ceva, spune, nu iti fie jena, daca trebuie fa scandal, pana la urma e vorba de tine si de copilul tau, nu? Incearca sa obtii in permanenta informatii despre starea ta si ce urmeaza sa ti se intample, cum, cand.
Autor: Gabriela Singureanu
SURSA: http://kidz.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu