joi, 13 ianuarie 2011

MEDIA SI SEXUALIZAREA FETELOR

Un studiu, realizat de Asociaţia Americană de Psihologie, arată că bombardamentul mediatic în care fetele sunt prezentate ca nişte obiecte sexuale are un efect psihologic extrem de negativ asupra tinerelor. Între consecinţe: tulburări de nutriţie, lipsă de respect de sine şi depresie. 
Păpuşi cu fuste mini de piele neagră şi cizme înalte până la coapsă; lenjerie intimă minimală pe care sunt imprimate lozinci cu subînţelesuri deloc decente; fetiţe de cinci ani încurajate să cocheteze pe scenă la concursuri de frumuseţe.
În întreaga cultură americană, spune raportul psihologilor din Statele Unite, femeile şi fetele sunt zugrăvite într-un mod sexualizat.
Eileen Zurbriggen conduce asociaţia care a realizat studiul: "sexualizarea fetelor şi a tinerelor femei predomină în toată media: incluzând filme, televiziune, jocuri video, desene animate, peste tot." 
"Astfel că saturaţia şi multitudinea acestor reprezentări este o problemă, iar efectele negative asupra fetelor cresc simţitor" - spune psihologul american.
Principalul vinovat de difuzarea acestor imagini pare să fie televiziunea.
Asta în condiţiile în care aproape şaptezeci la sută dintre copiii americani au un televizor în cameră.
Iar prin intermediul televiziunii, sunt bombardaţi cu imagini în care fetele sunt văzute doar prin prisma atractivităţii lor. 

Consecinţe
Consecinţele, potrivit Asociaţiei Americane de Psihologie, sunt nimicitoare.
"Între posibilele efectele psihologice negative se numără: pierderea respectului de sine, rezultate slabe la învăţătură, tulburări de nutriţie şi depresie." 
"Se poate constata de asemenea că tinerele recurg la fumat pentru a nu se îngrăşa şi a se încadra în nişte aşa-zise tipare sexuale."
"Mai multe studii au dovedit că atunci când fetele se gândesc la ele însele ca la nişte obiecte sexuale pasive mai degrabă decât la nişte persoane cu un rol activ, au probleme la rezolvarea problemelor de matematică sau logică" - mai spune doamna Zurbiggen.
Nu în ultimul rând, această adevărată cultură a sexualizării femeii are consecinţe nedorite în dezvoltarea sexuală a tinerelor care devin nemulţumite de propria imagine şi de corpul lor.
Cum pot fi combătute aceste efecte negative?
În raport se recomandă folosirea în presă a unor imagini pozitive şi măsuri educative menite să promoveze o dezvoltare sănătoasă din punct de vedere sexual.
Rămâne de văzut dacă agenţiile de marketing acuzate că profită, incorect, de dorinţa copiilor de a se bucura de afecţiune şi de nevoia lor de a nu ieşi din tiparul general vor da şi ascultare acestor sfaturi.
SURSA: http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/02/070220_sexualitate_tinere.shtml

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu