joi, 20 ianuarie 2011

MARE ATENTIE IN STATIILE DE TRAMVAI FARA REFUGIU

LOCUL IN CARE MOARTEA PANDESTE IN FIECARE ZI

• Un experiment facut ieri de reporterii BUNå ZIUA IASI in mai multe statii ale Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iasi arata ca accidentul produs in urma cu cateva zile, cand o studenta a fost luata in plin de o masina in timp ce cobora din tramvai, se poate repeta oricand • Statiile fara refugii de pe bulevardul Carol, cele din Canta sau din zona industriala sunt adevarate zone de risc pentru pietoni • Numai ieri, intr-un interval de doar o ora, mai multe masini nu au acordat prioritate calatorilor care coborau din tramvaiele oprite regulamentar la statia de la bauMax • Multi soferi uita sa opreasca in aceste statii, desi sunt obligati, si au tendinta de a forta trecerea • Asa se face ca ieri doua persoane au fost la un pas de a fi izbite de un autoturism Dacia Logan • Soferul a oprit la doar cativa centimetri de femeile care coborau din tramvai • Imaginile pot fi urmarite in exclusivitate pe site-ul www.bzi.ro

Iasul este un oras periculos chiar si pentru cei care traverseaza regulamentar. Cazul studentei care a fost lovita in plin de o masina in timp ce cobora din tramvai se poate repeta oricand. Zeci de statii fara refugii ale Regiei Autonome de Transport Public (RATP) sunt adevarate zone de risc pentru pietonii care coboara din tramvaie. Desi sunt semnalizate, iar soferii au obligatia sa opreasca la stationarea tramvaiului, multi dintre ei uita sa o mai faca.
Asa se face ca numai ieri, la una dintre cele mai periculoase statii de tramvai din oras, mai multi soferi au fortat trecerea, neacordand prioritate pietonilor. Ba mai mult, doua femei care coborasera in statia de la bauMax puteau avea soarta studentei accidentate in Copou. Masina, o Dacie Logan, condusa de un sofer inconstient, s-a oprit la cativa centimetri de cele doua femei, dupa o frana brusca.
Imaginile surprinse de reporterii BUNA ZIUA IASI nu mai au nevoie de nici un comentariu.

Statia de la bauMax e cea mai periculoasa

Ieri, reporterii BUNA ZIUA IASI au urmarit timp de ora cum urca si coboara calatorii in statia din fata centrului comercial bauMax. Locul in care opresc tramvaiele RATP este complet ignorat de soferii ieseni, cu toate ca locul este semnalizat prin semne de circulatie. Cel putin cinci masini au trecut pe langa tramvaiele care erau oprite in statii. "E foarte periculos, domnule, cand cobori aici. Eu ma dau jos in fiecare zi in aceasta statie si intotdeauna ma uit in stanga si in dreapta dupa masini. Soferii nu respecta nici o regula de circulatie. Eu am noroc ca sunt tanar si ma feresc, dar un batran sau un copil ce face?", ne-a marturisit un calator in timp ce cobora din tramvai.
O alta zona de risc, monitorizata ieri, este statia Bicaz. Refugiul pietonal dinspre Dacia spre Zimbru nu beneficiaza de trecere de pietoni, iar calatorii, neavand alta solutie, traverseaza prin locuri interzise. Soferii care circula prin zona nu au vreun gand sa incetineasca. Spun, insa, ca, in lipsa marcajului pietonal, sunt nevoiti sa se fereasca de pietoni. "Nu exista nici un semn nimic. Toti trec alandala prin zona, iar alta solutie nu ai decat sa acorzi prioritate pietonului. Chiar daca acesta travereseaza prin loc nepermis. Altfel ajungi sa platesti", a declarat un taximetrist care circula zilnic pe acolo.

Pericole si pe Copou, in Canta, in Metalurgie

Oficialii RATP cunosc situatia, dar nu au cum sa intervina. Nici macar refugiile pietonale nu sunt o solutie, spun acestia, din cauza strazilor extrem de inguste. "Intr-adevar, sunt mai multe zone din oras in care exista astfel de pericole. Este vorba de Copou, unde de altfel s-a si produs recent un eveniment nefericit, de Canta, in zona strazii Sergent Grigore Ioan, la bauMax, unde este o situatie intr-adevar speciala, dar si in zona Metalurgie. Toate statiile sunt semnalizate prin indicatoare, iar soferii ar trebui sa tina cont de ele chiar si atunci cand tramvaiul opreste in statii. Daca am face refugii pietonale in aceasta zona, am incurca circulatia. Si asta din cauza tramei stradale extrem de inguste", a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvant al RATP.

Primaria strange din umeri

Chiar daca problema este cunoscuta la nivelul autoritatilor locale, acestea sustin ca nu au solutii. Totusi, in alte orase, in care sefii acestora se preocupa de siguranta cetatenilor, statiile respective sunt atentionate prin marcaje speciale de culoare galbena. Oficilii municipalitatii considera, insa, aceasta solutie ca fiind inutila. "Degeaba facem noi aceste marcaje, pentru ca, daca e zapada sau e murdar carosabilul, soferii nu au cum sa le vada. Noi putem sa facem orice tip de marcaje, aflate in concordanta cu prevederile Codului Rutier, dar daca ele nu sunt respectate de soferi, nu avem ce face. Asa cum la o trecere nesemnalizata de cale ferata soferul care nu se asigura poarta intreaga vina daca este lovit de tren, asa si aici, cei care nu respecta regulile de circulatie sunt in culpa", a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei. 
SURSA: http://www.bzi.ro/locul-unde-moartea-pandeste-in-fiecare-zi-video-204087

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu