vineri, 22 martie 2013

CONSECINTELE AVORTULUI

Consecintele avortului
asupra femeii

Simptomele psihice aparute ca urmare a avortului au fost grupate de consilieri, cu experienta in domeniu, in sindromul post-avort (SPA) sau suferinta post-avort. Acesta apare cu intarziere, de aceea nu este usor de identificat si vindecat. 

Suferinta post-avort se caracterizeaza (pe scurt) prin: depresii, sentimente de vinovatie, tristete, insomnii si vise grele, atacuri de anxietate, frustrare, pierderea respectului fata de sine, aparitia racelii emotionale si a pesimismului, pierderea motivatiei, dereglari sexuale. Cateodata apar si reactii psihotice acute, reactii schizofrenice, psihoze afective, pierderi de memorie, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru activitatile desfasurate, predispozitie pentru bolile de dependenta, schimbari dramatice ale persoanei, predispozitie pentru plans. Daca si tatal a participat, prin presiunea exercitata, aceste manifestari sunt posibile si la el.De-asemenea, pot fi identificate simptome asemanatoare si la personalul medical implicat.

Dupa o perioada de timp nedeterminata de la data avortului/ avorturilor, femeia care a trecut prin aceasta experienta poate suferi de Sindromul Post-Avort. Cele mai multe femei nu-si dau seama de acest lucru, fiindca durerea pricinuita de avort este trecuta sub tacere, ca si cand durerea ei nu exista.Cu toate acestea, sunt foarte multe femei care prezinta o suferinta psihica si emotionala cu referire la experienta prin care au trecut.

Dr. Vasile Luca defineste tulburarile psihice ca fiind „consecinta socului emotional, a sechelelor organice ale avortului sau a complexului psihic rezultat din interpretarea suferinţelor, complicatiilor postabortum, a consecintelor lor personale, familiale si sociale, a fricii de o noua sarcina etc. Se pot intalni adevarate psihoze depresive cu idei de culpabilitate, stari anxioase, complexe sexuale, frigiditate etc.”

Mai jos puteti gasi descrierea succinta a suferintei post-avort.

1. Teama si evitarea medicilor, a cabinetelor medicale, stomatologice si ginecologice Cabinetele sau institutiile medicale pot provoca anxietate extrema, greturi, transpiratie, atacuri de panica etc

2. Sentimente de tristete, deprimare si amaraciune

3. Plans la vederea copiilor, a bebelusilor sau a femeilor insarcinate

4. Invidie si gelozie fata de femeile insarcinate sau fata de femei cu copii

5. Amintirea 'datei aniversare' - se poate referi la: data cand femeia a ramas gravida, la data cand a facut avort sau la data probabila de nastere a copilului, daca nu s-ar fi recurs la avort. In jurul acestei date pot aparea:depresie cu cateva zile inainte si dupa'aniversare', stare de rau, etc.

6. Probleme de somn

7. Vise si cosmaruri cu: copil in pericol pe care nu il pot ajuta,fie ele insele intr-un pericol, iar cei care ii ameninta integritatea sunt oameni cu cutite sau medici. Se viseaza avand copil sau omorand copii etc.

8. Reamintirea dureroasa a procedurii, a clinicii etc.

9. Negarea sau evitarea sentimentelor, gandurilor si a situatiilor care amintesc de trauma traita 

10. Furie - se poate manifesta direct sau indirect, uneori este ascunsa sub munti de durere si are forme de manifestare agresive dar subtile. Furia poate fi orientata catre propria persoana (prin comportamente autodistructive: fumat, alcoolism, droguri etc.) sau catre persoanele pe care femeia le considera responsabile pentru avortul ei.

11. Vina si rusine - femeile tind sa se simta vinovate si rusinate pentru avortul lor si nu vor sa-l tina secret, pot minti medicii, familia si prietenii cu privire la avortul suferit

12. Izolarea propriei persoane - se demoralizeaza si se izoleaza, se retrag din activitatile care le aduceau bucurie, se izoleaza de prieteni si de situatii sociale

13. Sensibilitate si fobii

14. Mancatul excesiv sau infometarea - femeile pot apela la astfel de comportamente pentru a se auto-pedepsi sau pentru a-i pedepsi pe cei implicati in decizia ei. 

15. Probleme de intimitate - asocierea intre sex, sarcina si avort le poate face pe femei sa nu mai traiasca placerea actului sexual, se pot simti neatractive si pot avea dificultati in a mai avea relatii cu persoane de sex opus

16. Irascibilitate crescuta la zgomote - cum sunt cele ale aspiratoarelor, a blenderelor etc.

17. Dificultati in luarea deciziilor - se poate instala o panica legata de luarea unor decizii care s-ar dovedi gresite. Aceste dificultati se refera la orice aspect al vietii: cum ar fi schimbarea jobului, vizionarea unui film, alegerea unui partener etc. 

18. Racire emotionala in relatia cu copiii actuali - femeia este incapabila sa comunice sau sa se apropie de copiii pe care ii are. Se considera o mama rea si simte ca le-ar fi mai bine copiilor fara ea in viata lor.

19. Protectie excesiva cu copiii actuali - vine din teama constanta ca ceva rau li s-ar putea intampla, ca pedeapsa pentru avortul facut

20. Temeri in asteptarea unui nou copil - cand o femei care a facut un avort sau mai multe ramane insarcinata, cosmarurile pot aparea/reaparea. Este prezenta o teama si o ingrijorare constanta ca ceva nu va merge bine cu sarcina ei, ca drept pedeapsa pentru avortul facut. Teama irationala ca ii va muri bebelusul sau ca va fi bolnav este des intalnita la femeia care a facut avort.

21. Comparatie cu femeile insarcinate sau/si cu alti copii - privind la femeile insarcinate, la alti copii sau bebelusi, femeia care a facut un avort se poate gandi, comparand, cum ar fi aratat copilul ei daca l-ar fi pastrat sau cati ani ar fi avut.

22. Invinovatire pentru pierderea unei sarcini sau sterilitate - considerand aceste lucruri o pedeapsa pentru avortul comis.

23. Ganduri de sinucidere - multe femei se lupta cu dorinta de a-si curma viata saptamani, luni sau ani. Simt ca nu merita sa traiasca si vor sa mearga acolo unde este copilul lor pentru a-si putea cere iertare.

24. Probleme legate de viata sexuala - se pot manifesta in doua directii: la unele poate exista tema de a face sex si de a ramane din nou insarcinate, lipsa dorintei pentru sex si imposibilitatea de a se bucura de actul sexual, iar altele pot ajunge la promiscuitate sexuala (facand sex la intamplare, fara sa le pese daca vor mai ramane insarcinate)

25. Atitudine negativa fata de menstruatie – sangele si durerile din timpul menstrei pot aminti de avort. O femeie care nu avusese astfel de probleme inainte de avort, dupa se poate simti ingrozita la vederea sangelui spalandu-se de 5-6 ori pe zi, evitand sa vada sau sa miroasa sange.

26. Lipsa increderii in sine insasi

27. Evitarea femeilor insarcinate, a hainelor de bebelusi si a medicilor (combinata cu teama de consult ginecologic)

28. Dificultatea de a se ierta pe sine insasi si de a crede ca Dumnezeu o va ierta

29. Iritabilitate, anxietate fara motive rationale sau vizibile.



Bibliografie:
1. MoldovanI.; Todea-Gross Ch. – Indrumar medical si crestin despre viata al Federatiei Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania, Cluj-Napoca, Ed. Renasterea, 2008
2. Myriam, de ce plangi? – Trauma avortului – Confesiuni ale femeilor si studii medicale de specialitate, Timisoara, 1998
3. Willke J.C., Willke B. – Avortul, intrebari si raspunsuri. Sa-I iubim pe amandoi! – Bucuresti, Ed. ProVita Media, 2007
4. Benefield R. - Abortion Aftermath:Post Abortion Syndrome
5. Lanfranchi A. - Avortul si cancerul mamar: o legatura care nu va disparea, Provita Media, 2007

Sursa: rupetacerea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu