vineri, 10 decembrie 2010

ATENTIE LA PRODUSELE DE POST

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus efectuarea unui control in domeniul  produselor alimentare de post, cunoscuta fiind cererea mare pentru acestea in perioada postului Craciunului. Inspectorii au avut in vedere respectarea prevederilor legale referitoare la calitatea, publicitatea,  prezentarea, etichetarea si comercializarea produselor de post.

Controalele au scos in evidenta faptul ca unii comercianti, din dorinta castigului imediat, induc in eroare consumatorul prin etichetarea incorecta a acestor produse, cumparatorii descoperind ulterior ca, in unele cazuri, continutul nu corespunde cu etichetarea produsului.

In vederea protejarii consumatorilor, au fost verificati 505 operatori economici si peste 38 tone produse alimentare.

In timpul verificarilor s-a pus un accent deosebit pe calitatea produselor vandute populatiei, sanctionandu-se comercializarea celor aflate in afara datei durabilitatii minimale stabilite de  producatori. 

Astfel, s-au constatat urmatoarele nereguli:
Comercializarea produsului "pate vegetal cu masline", care avea data durabilitatii minimale depasita cu 10 zile. Inspectorii au avut surpriza sa gaseasca pe rafturile unui magazin "texturat proteic de soia granule", cu data durabilitatii minimale depasita cu 30 zile. Un caz grav a fost comercializarea produsului "soia cuburi", cu data durabilitatii minimale depasita cu 360 zile.

De asemenea, s-a verificat starea ambalajelor, care influenteaza continutul. Este cazul catorva sortimente de pate vegetal, avand ambalajele ruginite.

Una dintre abaterile sanctionate se refera la informarea consumatorului, constatandu-se faptul ca etichetele a 46% din produsele verificate nu ofereau informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit.

In timpul controlului, in majoritatea judetelor si in municipiul Bucuresti au fost gasite la comercializare produse neetichetate, cu informatiile netraduse in limba romana, sau cu etichetarea incompleta sau neconforma cu prevederile legale, astfel:

S-a constatat, in timpul verificarilor lipsa tuturor elementelor de identificare - caracterizare, in special la unii operatori economici care comercializau produsele vrac: soia, seminte de dovleac, masline, soia snitel, alune si arahide.

In Bucuresti s-au constatat la comercializare biscuiti, stafide, alune, migdale, produse ambalate neetichetate, operatia de ambalare fiind facuta fara autorizatie in unitatile de comercializare.

De asemenea, s-a mai depistat la vanzare condiment "VEGI MIX" care nu prezenta elementele de identificare si caracterizare.

Inscrierea de mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii reprezinta o situatie des intalnita pe rafturile magazinelor. Astfel, cei care au cumparat "texturatele din soia granule, snitel si cuburi", precum si "soia Cio" care aveau inscrisa expresia "produs natural" au fost dezinformati, mentiunea fiind abuziva, avand in vedere faptul ca produsele au fost supuse procesului de transformare.

Consumatorii care au achizitionat un sortiment de cascaval vegetal fara a citi eticheta, au avut surpriza sa descopere ulterior ca lista ingredientelor continea  "cazeina lactica", iar cei care au cumparat "cascaval de post" au putut citi pe eticheta ca urmau sa consume "preparate alimentare pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte Family".

Un alt exemplu il constituie comercializarea de texturat proteic din soia granule 150 g, cuburi 200g si snitel 200 g, sub denumirea de "carne vegetala de post Sojavita", pe ambalaj inscriind mentiunea "200 g soia=100 g carne".

Unul dintre cazurile care au atras atentia inspectorilor a fost punerea la vanzare a unui sortiment de pate de post cu ciuperci, care prezenta doua etichete: pe o eticheta se mentiona "fara ciuperci", iar pe cealalta era inscris "cu ciuperci". Totodata, pe eticheta "cu ciuperci" nu era inscrisa in lista ingredientelor proportia de ciuperci.

De asemenea, inspectorii du descoperit produsul comercializat cu denumirea "fulgi de fasole batuta", care era de fapt un produs pe baza de mazare si fasole.

Nici mentiunea "10% gratuit" inscrisa pe produsul soia cuburi "Distins", 100 g si nici cea de "25%gratis" pentru produsele congelate din soia "Sav'Or" (crochete 520g, parjoale, nuggets, hamburger, fingers) nu sunt corect folosite, deoarece producatorii nu informeaza consumatorii despre modalitatea de acordare a gratuitatii (pret sau cantitate), in fapt produsele mentionate pe ambalaj fiind achitate integral de catre consumatori.

Alte abateri ale operatorilor economici care comercializau produse de post:

- lipsa inscrierii datei durabilitatii minimale;
- inscrierea incorecta a datei durabilitatii minimale;
- inscrierea incompleta a aditivilor prin neindicarea numelui specific si/sau a codului numeric CE;
- lipsa inscrierii etichetarii nutritionale
- lipsa inscrierii cantitatii nete;
- inscrierea a doua valori ale cantitatii nete, cu inducerea in eroare a consumatorului asupra cantitatii reale a produsului, la: sortimentele de soia granule, felii si cuburi;
- comercializarea produselor cu elementele de identificare-caracterizare netraduse in limba romana sau traducerea incompleta si incorecta, la: soia felii si soia cuburi;
- lipsa inscrierii in acelasi camp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a cantitatii nete si a datei durabilitatii minimale;
- lipsa inscrierii lotului de fabricatie (ex: la: soia cuburi si soia felii);
- neafisarea pretului in mod vizibil, intr-o formi neechivoca, usor de citit;
- lipsa afisarii preturilor (pret de vanzare si pret pe unitatea de masura);
- utilizarea de cantare neverificate metrologic la comercializarea produselor in vrac.

Pentru deficientele constatate s-au aplicat 125 de avertismente, iar incalcarile grave ale legislatiei au fost sanctionate cu 219 amenzi in valoare de 437.450 lei.

In plus, s-au dispus urmatoarele masuri complementare:
- oprirea temporara de la comercializare a peste  18.000 kg produse, in valoare de peste 166.000 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
- oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 81 kg produse, in valoare de 1.025 lei, produse improprii consumului uman.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

- Acordati o atentie deosebita cand cumparati produse alimentare asupra modului de comercializare, cu privire la conditiile igienico-sanitare din magazin si ale personalului de servire;
- Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele preambalate care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
- Verificati denumirea produselor si pretul de vanzare cu amanuntul al acestora, exprimat in lei/kg si lei/bucata, pentru a putea lua cea mai buna decizie la cumpararea produselor.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor 
SURSA: http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/atentie-produsele-post-74619.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu