sâmbătă, 9 iunie 2012

ASISTENTE TRANSFORMATE IN SCLAVE

 

Socant: asistente de la Spiridon, transformate in sclave

 • Mai multe asistente de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi au cazut in plasa unor traficanti de persoane • Femeile au renuntat la locul de munca pe care il aveau aici pentru a pleca la munca in Cipru prin intermediul unor firme de recrutare a fortei de munca care apartineau traficantilor • Membrii retelei sustin ca au depus plangere la DIICOT doar asistentele carora nu le placea munca • In aceasta retea era implicat si un avocat • Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis achitarea tuturor membrilor retelei pe motiv ca fapta nu exista 

Mai multe asistente de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi au renuntat la locul de munca pentru a pleca la munca in Cipru, tot in domeniul medical. Asistentele si-au dat demisia in 2006 - 2007 de la spitalul iesean si au plecat sa munceasca in spitalele din Nicosia. Numai ca au cazut in plasa unor traficanti de persoane care si-au batut joc de ele. Acestia le-au promis conditii de munca mult mai bune acolo, insa au fost nevoite sa indure un trai greu de suportat. Asistentele nici macar nu au putut fi angajate pentru ca nu aveau toate actele in regula. In urma acestei experiente, viata multora dintre ele a luat o intorsatura de-a dreptul dureroasa si nici in ziua de astazi nu si-au revenit. Dupa ani de procese, ieri, magistratii de la Curtea de Apel Iasi au considerat ca nu sunt suficiente probe care sa ateste vinovatia traficantilor. Astfel, toti membrii retelei au fost achitati pe motiv ca fapta nu exista. Este vorba despre: Maria Poclid, Dumitru Stoica, Dumitru Ursu, Niculina Enescu, Petruta Sofianu si Elena Diaconu. Procurorii sustin ca din aceasta retea facea parte si avocatul Traian-Adrian Toderascu, din Baroul Bucuresti. Acesta ar fi sprijinit indeaprope activitatea retelei. Decizia luata ieri nu este definitiva.

"Nu le-am traficat in nici un fel pe asistente"

Pe de alta parte, Maria Poclid, administratorul firmei Glorima SRL, prin intermediul careia au plecat asistentele, sustine ca de fapt le-a ajutat foarte mult pe acestea si ca multe dintre ele au lucrat acolo si dupa declansarea anchetei penale, in anul 2008. "Da. Eu le-am dus pe aceste asistente in Cipru, insa le-am ajutat sa-si gaseasca loc de munca acolo si sa-si faca toate actele. Daca nu eram eu, ele nu aveau acea autorizatie de libera practica. Ele muncesc si in prezent acolo si nu le-am traficat in nici un fel. M-au reclamat doar cei care nu au vrut sa munceasca si care au vrut sa-si bata joc de mine", a spus Maria Poclid, la scurt timp dupa ce a fost arestata in noiembrie 2008. Potrivit anchetatorilor, Niculina Enescu, Petruta Homoranu, Florinel Neagu, Maria Poclid, Dumitru Stoica, Dumitru Ursu si cipriotul Ioannis Piripitsis au pus la punct o intreaga retea prin care racolau persoane de pe intreg teritoriul tarii, pentru a fi duse la munca in Cipru. Unii dintre cei mentionati au fost trimisi in judecata in dosare separate. In noiembrie 2008 procurorii de la Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi au organizat 12 descinderi simultane in judetele Iasi, Neamt, Galati si Bucuresti. 

Descinderile

Aceste descinderi vizau anihilarea gruparii criminale care se ocupa de traficul de persoane din Romania in Cipru. Procurorii sustin ca in toamna anului 2006, cipriotul Ioannis Piripitsis a initiat si constituit grupul la care au aderat si cei patru ieseni. Procurorii au descoperit ca aceasta grupare avea o structura bine determinata in care cipriotul era liderul, iar ceilalti membri executau ordinele. Pentru a gasi cat mai multe persoane dornice de a pleca in strainatate, membrii retelei au infiintat firmele SC Job Company SRL, SC Israrom SRL, SC Glorima SRL, SC Tehnic Job Consult SRL, toate inregistrate la Iasi. "Ca mod de operare, administratorii firmelor sus mentionate postau anunturi publicitare, sub diferite forme, prin care ofereau locuri de munca in strainatate, pentru diferite meserii, conditiile prezentate fiind atractive. Victimele se prezentau la sediile firmelor, iar dupa ce se stabilea calificarea fiecarei persoane, inculpatii le spuneau ca au oferte de munca avantajoase doar pentru Cipru, unde urmau sa plece in cel mai scurt timp, comparativ cu alte tari unde ar fi durat cateva luni", a declarat procurorul Diana Pecincu, cea care s-a ocupat de dosar. Pentru a fi atrasi, oamenilor li se promiteau salarii de pana la 1.400 euro pe luna, plus cazare, masa si un program de opt ore pe zi. 

Transformati in sclavi

Persoanele interesate semnau niste contracte emise de firma AM Consu-Serve LTD Limasol, administrata de Ioannis Piripitsis, dupa care plecau in Nicosia, la sediul firmei Synorama, detinuta de acelasi cipriot. "In aceste contracte, pentru a intari aparenta de legalitate si seriozitate, apareau stipulate, in detaliu, drepturile si indatoririle fiecareia dintre parti - angajatul si angajatorul. Dupa ce ajungeau in Cipru, victimelor li se luau toate actele de identitate si contractele de munca semnate in Romania. Acesta era si momentul in care partile vatamate intrau intr-o stare de dependenta fata de inculpati, deoarece nu cunosteau limba, nu aveau acte de identitate, nu aveau venituri", a declarat unul dintre anchetatori. Ulterior, oamenii erau transformati in sclavii traficantilor. Dormeau in conditii insalubre, munceau mult, nu aveau ce manca si nu castigau nici un ban. O parte dintre ei au reusit sa fuga si sa vina in tara pentru a spune totul politistilor. Au fost audiate zeci de persoane care au sustinut ca au fost traficate.
 
 

 
 
 
 
Spitalul Sf  Spiridon
 

Un comentariu:

  1. catre idiotul care a scris acest cacat: ba muistule nu intelegi ca au fost achitati pentru ca fapta nu exista? adica nu au traficat pe nimeni si nimeni nu a foszt sclav, numai tu esti un sclav

    RăspundețiȘtergere