vineri, 18 februarie 2011

INSELACIUNE CU TELEFONUL MOBIL

MODALITATI DE INSELACIUNE

Modalităţile de acţiune ale escrocilor sau înmulţit şi diversificat într-un ritm fără precedent. Sigur, nu puteau rămâne înafara interesului acestora cele mai noi mijloace de comunicare, telefonul mobil şi internetul.

Mizând pe credulitatea unor oamenii, pe dorinţa acestora de a câştiga cu orice preţ anumite sume de bani, fără efort şi muncă, aceşti "haiduci" moderni, speculează aceste slăbiciuni, însuşindu-şi sume de bani însemnate, doar prin butonarea unor taste. Aparent fără nici un risc, departe de orice ochi indiscret, aceşti indivizi escrocheză mii de români care şi aşa se confruntă cu nenumărate lipsuri şi greutăţi.
Astăzi o să vedem riscurile la care ne supunem, deliberat, din dorinţa omenească de a realiza nişte câştiguri iluzorii, dacă dăm curs unor apeluri venite prin intermediul telefonului mobil.
Unul din cele mai noi tipuri de fraudă face ravagi în bugetele multor concetăţeni. Modalitatea de acţiune a excrocilor se materializează prin trimiterea unui apel, cînd persoana de la "capătul firului", de fiecare dată, se dă drept operator a unuia din pricipalii actori de pe piaţa românerscă în domeniul telefoniei mobile, Cosmote, Orange sau Vodafone. Surse judiciare susţin că în cele mai multe cazuri rezolvate, excrocii respectivi sunt foşti angajaţi al firmelor respective, deoarce au avut acces la bazele de date ale operatorului de telefonie mobilă respectiv. De obicei îţi spune că este ceva în neregulă cu factura telefonică şi te roagă pe un ton extrem de politicos să tastezi un cod de cifre. Dacă dai curs cererii, îi încarci cartela excrocului, iar contravaloarea impulsurilor îţi va apărea pe factura telefonică.
O altă modalitate de acţiune constă în primirea unui SMS, prin care eşti invitat să apelezi numărul 0607745241. Şi în acest caz factura îţi va creşte, fără să foloseşti telefonul mobil. Modalităţile escrocilor sunt nenumărate, o altă modalitate constă în apelarea pe mobil, o voce gravă îşi spune numele, provider "Orange", "Cosmote" sau "Vodafone" etc, vă cere să introduceţi un cod, o9#...., motivând că este vorba de o verificare de rutină a moblului d-vs. Într-o atare situaţie, sau în orice altă situaţie asemănătoare, nu tastaţi codul indicat şi închideţi imediat mobilul. Escrocii dispun de dispozitive sofisticate ce le permit să citească cu acest cod cartela SIM. Ulterior nu le rămâne decât să creeze o nouă cartelă (sau oricât de multe) cu care vor vorbi în contul d-vs. Acest tip de fraudă se practică la ora actuală în mod curent.
Dacă primiţi un apel telefonic şi pe telefonul mobil se afişează "ACE", nu răspundeţi, anulaţi imediat apelul. În acest caz este vorba de un virus care distruge cartela SIM şi mobilul. Despre pericolele care vin prin intermediul intenetului, într-un alt episod.

ZAHARIA COTOC


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu