luni, 31 decembrie 2012

REVELIONUL


"Revelion" este un termen care vine din limba franceza, réveillon, un derivat de la réveil. La inceput, acest cuvant era folosit pentru masa care avea loc in noaptea de Craciun. Cu timpul, cuvantul "revelion" a ajuns sa fie folosit pentru orice masa luata noaptea tarziu. In dictionarul de neologisme al paharnicului Const. Stamati, aparut la Iasi, in 1851, prin "revelion" se intelegea "cina dupa bal, mai ales la anul nou", deci nu numai la sfarsitul anului civil. Astazi, cuvantul "revelion" desemneaza petrecerea care are loc in noaptea de 31 decembrie.
Revelionul - Ingropatul Anului Vechi
Profesorul universitar Ion Ghinoiu sustine ca Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace ocazionat de moartea si renasterea simbolica a primului zeu al omenirii, Anul. Astfel, stingerea luminilor in noaptea de Revelion ar semnifica intunericul si haosul desavarsit provocat de moartea divinitatii, iar aprinderea luminilor ar simboliza nasterea divinitatii. Incepand cu 1 ianuarie am ajunge sa vorbim de un an intinerit. Ion Ghoniu sustine ca ideea innoirii timpului supravietuieste si in Calendarul popular unde Dragobete, Sangiorz, sunt tineri si sarbatoriti in prima parte a anului, in vreme ce la finele anului sunt sarbatoriti batranii: Mos Nicolae, Mos Ajun, Mos Craciun.
Te Deum la cumpana anilor
De cativa ani a devenit o traditie ca la trecerea dintre ani, in bisericile ortodoxe sa se oficieze o slujba de multumire adresata lui Dumnezeu, slujba ce poarta denumirea de "Te Deum". Aceasta denumire vine de la imnul "Te Deum Laudamus...", care inseamna "Pe Tine, Dumnezeule, Te laudam...". In cadrul acestei slujbe se rostesc rugaciuni de multumire pentru anul care a trecut, dar si de cerere pentru anul care urmeaza.
31 decembrie in trecut
Tinand seama de faptul ca in trecut oamenii plecau in dimineata zilei de 1 ianuarie spre biserica, pentru a praznui Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului si a-l sarbatori pe Sfantul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, nu putem vorbi de o petrecere de toata noaptea.
Noaptea zilei de 31 decembrie era vreme de colindat, era seara Sfantului Vasile cand se rosteau urari:
"Asta seara-i seara mare
Seara Sfantului Vasile...
Seara Sfantului Vasile
Sa va fie el cu bine
Si noua si Dumneavoastra...
Seara Sfantului Vasile
Sa va fie tot spre bine
La multi ani cu sanatate
S-aiba si plugarii parte...
Sfant Vasile cel frumos
Sa va fie de folos...
Seara Sfantului Vasile
Fie-va, gazde, cu bine
La multi ani cu sanatate
Si spor mare la bucate...
Sfant Vasile intr-ajutor
La multi afli cu sanatate..."
In aceasta noapte nu va indemn sa mancati si sa beti peste masura, caci "Anul iti va merge bine, nu cand tu vei zace beat in ziua cea dintai a lui, ci cand atat in ziua cea dintai, cat si in cea de pe urma, si in fiecare zi tu vei face fapte placute lui Dumnezeu" dupa cum afirma Sfantul Ioan Gura de Aur.
Adrian Cocosila
SURSA:

luni, 10 decembrie 2012

FIRME DE CARE TREBUIE SA VA FERITI

 O firma de turism s-a dovedit a da cel mai mult de furca inspectorilor de la Protectia Consumatorilor, care i-au aplicat un numar record de amenzi in acest an • BCR a fost campioana la amenzi si a avut de platit un miliard de lei vechi

O firma de turism din Iasi este fruntasa in topul rusinii. In acest an, aceasta a reusit sa incaseze cele mai multe amenzi de la Protectia Consumatorului. Aproape 20 de ieseni s-au plans ca au fost tepuiti de firma Voiaje Net Srl. Inspectorii OPC nu au ezitat si au aplicat opt sanctiuni acestei firme. SC Voiaje Net SRL este firma de turism care, de la sfarsitul lunii august si pana in prezent, a lasat cu ochii in soare turistii care au platit bani grei ca sa se bucure de unele destinatii turistice din lumea intreaga. Insa, in loc sa ajunga in locurile exotice in care si-au dorit, acestia au trecut prin clipe de groaza, atunci cand au realizat ca sunt pacaliti si cu banii luati. Reprezentantii firmei s-au facut nevazuti. O familie din Iasi era la un pas sa-si inceapa casnicia cu stangul, dupa ce a platit o suma consistenta pentru un sejur de nunta, catre administratorul firmei, Ciprian Tudosa. "Eu si sotia mea abia ne-am casatorit si inainte de nunta am achizitionat un sejur in Spania, pentru care am achitat 910 euro", a declarat Marius C. 

O femeie din Galati a cazut in plasa aceleiasi firme de turism, dupa ce a achitat 3.210 lei pentru o vacanta la Disneyland, pentru fata ei, dar aceasta nu a mai ajuns acolo. "M-am uitat pe internet, am vazut sejurul pe care l-am achizitionat pentru fata mea, care isi doreste enorm sa ajunga la Disneyland din Paris", a declarat Mirela H. 
Clientii pagubiti spun ca au contractat cu Ciprian Tudosa, administratorul firmei care este binecunoscut in Iasi pentru ca a tepuit turisti si parteneri de afaceri cu peste 800.000 lei anul trecut, prin intermediul unei alte firme de turism numita Giramondo SRL. Firma a intrat in insolventa in decembrie 2011. "Cei de la sectia de politie mi-au spus ca Tudosa este cunoscut pentru prejudiciul pe care l-a creat anul trecut, de peste un miliard de lei, prin intermediul firmei Giramondo, exact pe aceeasi procedura, adica pacalea clientii sa achite toti banii odata", a mai declarat Marius C.

SC Voiaje Net SRL are in prezent licenta anulata si este la un pas de insolventa. Reprezentantii firmei spun ca au intampinat probleme cu cativa furnizori din cauza cresterii preturilor la anumite bilete de avion. Din acest motiv, au fost anulate plecarile din lunile septembrie, octombrie si noiembrie. Acestia sustin ca turistii au fost anuntati si ca unii dintre ei deja au promisiuni de restituire a sumelor de bani achitate in 3-4 luni. "Suntem constienti de faptul ca aceasta situatie nu este de bun augur, insa intentiile noastre sunt de a restitui integral sumele achitate in maxim 3-4 luni, catre toti turistii. In acest moment, agentia de turism are licenta anulata si nu mai functioneaza in relatiile cu turistii, fiind cautate solutii concrete de a despagubi prin orice metoda si in termenii propusi, toti turistii care de altfel au depus si diferite plangeri", au declarat reprezentantii SC Voiaje Net SRL. 

BCR a incasat amenzi de 100.000 lei

Banca Comerciala Romana a incasat cinci amenzi usturatoare in valoare totala de 100.000 lei, dupa ce zeci de ieseni nemultumiti au reclamat serviciile institutiei. Majoritatea amenzilor au fost aplicate bancii pentru modificari unilaterale ale contractelor de credit. Concret, BCR si-a permis sa modifice dupa bunul plac modul de calcul al dobanzii, pe perioada de derulare a contractului. 
Nici marile lanturi de hypermarketuri nu au scapat de amenzile aplicate de Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorului - Regiunea Nord-Est. In total, acestea au primit, de la inceputul acestui an, 11 sanctiuni, dintre care sase amenzi in valoare de 11.000 lei si cinci avertismente. 

SURSA:
http://www.bzi.ro/atentie-ieseni-acestea-sunt-firmele-de-care-trebuie-sa-va-feriti-332358