marți, 22 mai 2012

SARCINA NEDORITA? AI OPTIUNI! CONTACTEAZA-NE

Centre de consiliere şi sprijin pentru criza de sarcină şi pentru victimele violenţei în familie Imprimare Email

Eşti însărcinată şi te gândeşti la avort? Eşti nesigură, confuză? Ai făcut un avort şi ai remuşcări? Oriunde ai fi în România, apelează pentru sprijin la centrele de consiliere:

Reţeaua centrelor de consiliere pentru sarcină neplanificată şi post-avort

Află mai jos unde găseşti ajutor dacă eşti victimă a violenţei în familie, inclusiv în cazul în care eşti însărcinată şi partenerul/rudele te presează să faci avort împotriva voinţei tale (tot o formă de violență, conform legii):

miercuri, 16 mai 2012

CUM PUTEM AJUTA PE CEI RAPOSATI


“Fiecare cuvant al rugaciunilor pentru cel raposat este ca un strop de apa dat unui om insetat”
lumanari-bis-sf-gheorghe-pitesti.jpg
Cat de importanta este pomenirea celor raposati in cadrul Sfintei Liturghii se poate vedea din urmatoarea intamplare: inainte de a fi acoperite moastele Sfantului Teodosie din Cernigov (1869), ieromonahul (renumitul staret Alexei din pustia Goloseyevsky, din Lavra Kievului, raposat in 1916) care savarsea reinvestmantarea moastelor, fiind ostenit si atipind acolo, langa moaste, il vazu inaintea lui pe sfant, care ii spuse: „iti multumesc pentru cat te trudesti cu mine. Te mai rog insa ca, atunci cand vei savarsi Sfanta Liturghie, sa-i pomenesti pe parintii mei” – si ii spuse numele lor (preotul Nikita si Maria). „Dar cum se face ca tocmai tu, o, sfinte, imi ceri mie sa ma rog, cand tu insuti te afli inaintea Tronului ceresc si mijlocesti oamenilor mila lui Dumnezeu?“, intreba ieromonahul. „Da, este adevarat“, raspunse Teodosie, „dar prinoasele aduse la Sfanta Liturghie au mai multa putere decat rugaciunile mele.”
Asadar, atat panahida, cat si rugaciunea personala facuta acasa pentru cei raposati le sunt de mare folos acestora, ca fapte bune savarsite intru pomenirea lor, precum si pomenile si contributiile aduse Bisericii. Dar deosebit de binefacatoare sunt pentru ei pomenirile din timpul Sfintei Liturghii. S-au petrecut multe aparitii ale raposatilor care confirma acest lucru. Multi dintre cei care au murit pocaindu-se, dar nu au mai apucat sa o vadeasca pe cand erau inca in viata, au fost izbaviti de chinuri si au dobandit odihna. Biserica inalta mereu rugaciuni pentru cei raposati, iar la praznicul Pogorarii Sfantului Duh, in cadrul vecerniei, are randuite rugaciuni speciale chiar si pentru „cei din iad“.
Sfantul Grigorie cel Mare, raspunzand in Dialogurile sale la intrebarea: „Exista ceva anume care le poate fi de folos sufletelor dupa moarte?“, invata: „Sfanta Jertfa a lui Hristos, Jertfa ce ne mantuie, aduce mari foloase sufletelor, chiar si dupa moarte, cu conditia ca pacatele lor sa fie dintr-acelea care se pot ierta si in viata de apoi. Din aceasta pricina, unele suflete de raposati vin si se roaga sa fie pomenite la Sfanta Liturghie… Bineinteles ca cel mai sigur lucru este sa facem noi insine, chiar din timpul acestei vieti, ceea ce ne-am dori sa faca altii pentru noi, dupa ce vom muri. Mult mai usor este sa iesi de aici liber, decat sa-ti doresti libertatea, dupa ce deja ai fost pus in lanturi. De aceea ar trebui sa defaimam aceasta lume din toata inima, ca si cum toata slava ei s-ar fi trecut deja, si sa ne aducem in fiecare zi prinosul de lacrimi Domnului, prin Jertfa Sfantului Sau Trup si a Preacuratului Sau Sange. Aceasta Jertfa are singura puterea izbavirii sufletului din moartea vesnica, pentru ca in chip mistic ne dezvaluie, fiecaruia, moartea Celui Unul-Nascut Fiu al lui Dumnezeu” (Dialog. IV, 57, 60, pp. 266, 272-273).
Sfantul Grigorie aduce mai multe exemple de raposati care s-au aratat celor vii cerand sau multumind pentru Savarsirea Sfintei Liturghii spre odihna lor; apare chiar si un caz in care sotia unui detinut, crezandu-l mort, se ruga preotilor ca in anumite zile sa implineasca Sfanta Liturghie pentru el; intors din captivitate, fostul detinut i-a povestit sotiei cum, in anumite zile, era dezlegat de lanturi – zile care s-au vadit a fi tocmai acelea in care Sfanta Liturghie era savarsita spre pomenirea lui (Dialog. IV, 57, 59, pp. 267, 270)
Protestantii considera, in general, ca rugaciunile Bisericii pentru raposati sunt incompatibile cu realitatea ca noi, oamenii, avem a ne afla mantuirea in timpul acestei vieti in primul rand: „Daca poti fi mantuit prin Biserica si dupa moarte, atunci ce rost mai are sa te chinui sau sa cauti credinta in timpul vietii? Hai sa mancam, sa bem si sa ne veselim“… Sigur, nimeni dintre cei cu o asemenea viata nu si-au dobandit mantuirea prin rugaciunile Bisericii; evident ca un asemenea argument este destul de superficial, daca nu chiar ipocrit. Rugaciunile Bisericii nu-i pot izbavi pe cei care nu-si doresc mantuirea sau care nu s-au luptat defel in timpul vietii spre dobandirea celor de sus. Intr-un anume sens, s-ar putea spune ca rugaciunea Bisericii sau cea personala, a unui crestin, pentru un raposat, vine ca rezultat al vietii raposatului: nimeni nu se va ruga pentru el, daca el nu a facut nimic care sa-i indemne pe cei ramasi in viata sa o faca dupa moartea lui.
Si Sfantul Marcu al Efesului discuta aceasta problema a rugaciunii pentru raposati si a imbunatatirii produse astfel asupra starii lor, citand drept exemplu rugaciunea Sfantului Grigorie Dialogul pentru imparatul roman Traian, rugaciune inspirata de o fapta buna pe care acest imparat pagan a savarsit-o candva.

Ce anume putem face noi pentru cei raposati

Oricare dintre cei care vor sa-si manifeste iubirea pentru cei raposati si sa le fie de un real folos, cel mai bine isi pot implini dorinta rugandu-se pentru ei, mai cu seama pomenindu-i la Sfanta Liturghie, atunci cand miridele scoase pentru vii si pentru adormiti sunt lasate sa cada in Sangele Domnului, iar preotul se roaga: „Curateste, Doamne, pacatele celor ce s-au pomenit acum, prin Preascump Sangele Tau, pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai“.
Nu putem face nimic mai bun sau mai de pret pentru raposati decat sa ne rugam, pomenindu-i cu prinoase la Sfanta Liturghie, in vesnica nevoie sunt ei de sprijin prin rugaciune, si mai cu seama in vremea celor patruzeci de zile, cand sufletul o porneste pe calea spre salasurile de veci. Trupul nu mai simte nimic atunci: nu-i mai vede pe cei dragi adunati in jurul lui, nu mai simte mireasma florilor, nu mai aude cantarile de inmormantare. Dar sufletul simte rugaciunile rostite pentru el, este multumitor celor care le savarsesc si, duhovniceste, le este apropiat acestora.
O, rude si prieteni ai celui raposat! Faceti pentru el ceea ce-i este de trebuinta si va sta tuturor in putere! Nu va cheltuiti banii cu impodobirea pe dinafara a sicriului si a mormantului, ci cheltuiti-i spre ajutorarea celor aflati in nevoi, intru pomenirea celui drag, care a raposat, cheltuiti-i cu lucrarea Bisericii, care se poate ingriji de sufletul lui. Toti avem de urmat aceeasi cale: si noi vom avea trebuinta, odata, sa fim pomeniti in rugaciuni! Sa fim deci noi insine milostivi cu cel raposat.
Cand ti-a raposat cineva, da de stire cat mai repede unui preot, sa poata citi „Rugaciunea de iesire a sufletului“, care s-a randuit sa se citeasca fiecarui crestin ortodox indata dupa moarte, incearca, daca se poate, sa implinesti slujba inmormantarii intr-o biserica si mereu sa citeasca cineva „Psaltirea” la capataiul celui raposat, pana la ingropare.
Nu trebuie mare pompa in timpul slujbei, dar negresit inmormantarea trebuie savarsita in intregime, fara omisiuni; nu te gandi la tine sau la confortul tau, ci gandeste-te la cel raposat, de care sa te desparti pentru totdeauna.
Cand se intampla sa fie mai multi raposati in biserica, in acelasi timp, nu refuza daca cineva propune ca slujba sa se savarseasca pentru toti la un loc. Caci este chiar mai bine ca o inmormantare sa se slujeasca pentru doi sau mai multi raposati in acelasi timp: rugaciunea tuturor celor adunati acolo va fi mult mai vie decat daca s-ar sluji de mai multe ori, succesiv, in mare graba, cu neatentie si cat mai pe scurt, pentru fiecare separat; pentru ca fiecare cuvant al rugaciunilor pentru cel raposat este ca un strop de apa dat unui om insetat.
Foarte important este sa randuiesti imediat si pomenirea la Sfanta Liturghie pentru toata durata urmatoarelor patruzeci de zile. De obicei, in bisericile unde Sfanta Liturghie este savarsita zilnic, toti cei care s-au inmormantat acolo sunt pomeniti vreme de patruzeci de zile. Dar daca inmormantarea s-a savarsit intr-o biserica unde nu au loc slujbe zilnic, rudele ar trebui sa randuiasca aceste pomeniri oriunde se savarseste Sfanta Liturghie in fiecare zi. Bine este sa se trimita si prinoase spre pomenire pe la manastiri, sau la Ierusalim, unde rugaciunea este neincetata la Sfintele Locuri. Dar pomenirea de patruzeci de zile trebuie randuit sa fie inceputa imediat dupa moarte, cand sufletul se afla in cea mai mare nevoie de ajutor prin rugaciune si de aceea pomenirile trebuie incepute in cel mai apropiat loc unde se fac slujbe zilnic.
Sa ne ingrijim de cei care au plecat in lumea de dincolo inaintea noastra, ca sa putem face pentru ei tot ce ne sta in puteri, avand in minte ca „Fericiti sunt cei milostivi, ca aceia se vor milui”!

(din: Parintele Serafim Rose, “Sufletul dupa moarte” – cartea integral aici, in versiunea tradusa de Doamna prof. Gratia Lungu-Constantineanu)

marți, 15 mai 2012

RUGACIUNI NEPOTRIVITE


Se observa o nepotrivire tot mai mare intre ce anume cer oamenii de la Dumnezeu si ce anume cere Dumnezeu de la oameni. De multe ori, rugaciunile nepotrivite ale oamenilor nu sunt intelese de acestia, ci ajung sa fie rostite cu incapatanare si chiar cu manie fata de Dumnezeu, care pare ca nu le mai "asculta" rugaciunile.
Mantuitorul a spus: "Nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua" (Matei 6, 31-33). Cu toate acestea, inca si astazi, oamenii cauta mai mult mancarea, hainele si bunurile cele trupesti, decat Imparatia lui Dumnezeu.
Astfel, fiecare, la randul sau, este dezamagit. Dumnezeu este dezamagit de oameni, care stau langa Izvor si se plang de sete, necautand apa cea Vie, ci lucruri pieritoare, iar oamenii se arata dezamagiti de Dumnezeu, care nu le implineste cererile nepotrivite, motivate adesea de patimi si de necredinta.

Ce anume cer oamenii de la Dumnezeu ?

Rugaciuni nepotrivite au fost savarsite si de unii dintre Apostoli, ca de unii care nu fusesera inca luminati de Duhul Sfant, care pe toate le cunoaste si le randuieste spre trebuinta. Astfel, in vreme ce Iisus le vorbea ucenicilor in chip amanuntit despre apropierea patimirii Sale, in cetatea Ierusalim, pentru a nu fi cuprinsi atunci de deznadejde, ucenicii Ioan si Iacov, fiii lui Zevedeu, se gandeau la obtinerea unor favoruri lumesti, zicand: "Da-ne noua sa sedem unul de-a dreapta Ta, si altul de-a stanga Ta, intru slava Ta!" (Marcu 10, 33-44).
Desi, de la rugaciunea nepotrivita a fiilor lui Zevedeu, au trecut mai bine de doua mii de ani, cererile oamenilor catre Dumnezeu nu s-au schimbat, ci au devenit chiar mai nepotrivite: unul ii cere lui Dumnezeu sa castige la jocurile de noroc; altul, sa ajunga intr-o functie mai mare; altul, sa ii fie descoperiti hotii care l-au pradat; altul, sa ii piara dusmanii; altul, sa se desparta cutare de cutare; altul, sa treaca examenele cu note mari; altul, sa faca performanta intr-un sport; altul, sa adune avere pentru copii. Lucruri pamantesti, deci trecatoare.
Oamenii ii cer lui Dumnezeu lucrurile pe care ei le cred mai de pret in viata lor. In acelasi timp, unii ii cer lui Dumnezeu socoteala despre cum este condusa lumea, judecandu-L pentru suferinta din lume, in convingerea ca ei ar putea sa o conduca mai bine, iar altii nu-I cer nimic, cerandu-I chiar sa iasa din viata lor si sa ii lasa "in pace".
Fiecare om ajunge sa ii ceara lui Dumnezeu lucruri potrivite cu modul in care el Il intelege pe Dumnezeu si viata insasi. Cei doi Apostoli, crezand ca Iisus este asemenea unui imparat pamantesc, ii cer Acestuia locurile cele mai de cinste din Imparatia Sa. La randul lor, saracii Il privesc pe Dumnezeu ca pe un bogat care le poate darui tot ceea ce au nevoie.
Dumnezeu este vazut de fiecare om prin patimile sale, ca prin niste ochelari care Il deformeaza si Il arata fiecaruia potrivit poftelor sale. De aceea, parintele Arsenie Boca, spunea: "Cred ca cea mai deformata fiinta din capul oamenilor a ajuns Dumnezeu."

Ce vrea Dumnezeu sa ii cerem ?

Dumnezeu ne cere sa ii devenim fii. Avand iubire de Tata, Dumnezeu isi doreste ca toti oamenii sa fie asemenea Fiului Sau cel intai-nascut, Iisus Hristos. Fiul lui Dumnezeu intrupat este modelul de viata dat noua de Dumnezeu. Cand Pilat l-a scos pe Iisus inaintea poporului, el a spus: "Iata Omul!" (Ioan 19, 5), profetind astfel fara voie si aratandu-ne Chipul nostru.
Cel mai adesea, oamenii se infatiseaza inaintea lui Dumnezeu in trista postura de cersetori, iar nu in cea de fii, asa cum isi doreste El. Precum vedem, Dumnezeu pune accent pe "a fi", iar nu pe "a avea". Pentru aceasta, rugaciuni potrivite sunt acelea care Ii cer lui Dumnezeu "devenire" intru ceva bun, iar nu "obtinere" de ceva. Suntem datori ca, privind spre Iisus Hristos, mai intai sa invatam sa fim oameni, iar abia apoi, impartasindu-ne cu El, sa devenim fii ai lui Dumnezeu.
Cea mai potrivita rugaciune este cea pe care ne-a lasat-o Insusi Mantuitorul, cand a zis: "Cand va rugati, nu spuneti multe, ca neamurile, ca ele cred ca in multa lor vorbarie vor fi ascultate. Deci nu va asemanati lor, ca stie Tatal vostru de cele ce aveti trebuinta mai inainte ca sa cereti voi de la El. Deci voi asa sa va rugati: Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau; vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi; si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri; si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este Imparatia si puterea si slava, in veci. Amin!" (Matei 6, 7-13).
Teodor Danalache

marți, 8 mai 2012

BOLILE DE PIELE

Generalitati

 
Bolilele de piele sunt cele mai intalnite forme de infectii care apar la oamenii de toate varstele. Este foarte importanta diagnosticarea corecta a bolii si administrarea tratamentului specific; netratata, orice afectiune de piele se agraveaza si afecteaza nu numai sanatatea fizica ci si echilibrul emotional, conducand la aparitia depresiei, anxietatii si la scaderea stimei de sine.

Pielea este un organ complex compus din trei straturi:
epiderm - reprezinta stratul cel mai exterior. In majoritatea partilor corpului epidermul masoara aproximativ 0,1 mm grosime, dar la nivelul palmelor si al talpilor poate avea 1 mm grosime sau chiar mai mult. Principala celula a pielii, care formeaza epidermul se numeste keratinocit, deoarece produce o proteina dura, numita keratina.
derm - se gaseste imediat sub epiderm si este de aproximativ de patru ori mai gros. Contine numeroase tesuturi specializate de suport precum si vase sangvine, nervi, radacini ale firului de par si glande sudoripare. Dermul este format din alte tipuri de proteine, in special colagen si elastina, care ii ofera rezistenta si flexibilitate.
hipoderm - tesut cornos situat intre derm si tesutul celular subcutanat.

Adesea, bolile de piele apar la nivelul dermei si epidermei, si sunt declansate din cauza virale, bacteriene, fungice si infectioase. Totodata, afectiunile cutanate sunt cauzate si de afectiunile sistemului imunitar.
 
 Sfatul medicului
 Cauze
Afectiunile de piele au o multitudine de cauze posibile, care sunt influentate de tipul bolii si premisele acesteia. Mostenirea genetica, hormonii, sistemul imunitar slabit, stresul, influenta mediului, dieta sunt cativa dintre factorii care pot declansa boli de piele. Din aceasta cauza se impune necesitatea unui diagnostic corect prin identificarea
cauzelor declansatoare si administrarea tratamentului specific.

Diagnosticarea

Sus
Majoritatea bolilor de piele sunt diagnosticate printr-o examinare atenta a pielii la care se adauga informatii legate de istoricul medical al bolnavului. Unele afectiuni cutanate sunt mai dificil de diagnosticat intrucat se asemana cu alte boli de piele, si nu numai. De exemplu, rozaceea necesita investigatii suplimentare si examen clinic efectuat de un dermatolog pentru a nu fi confundata cu acneea prezenta la adolescenti. Pentru stabilirea clara a diagnosticului pot fi necesare biopsia cutanata sau cultura de tesut, efectuate in scopul diferentierii bolilor de piele.

Sfaturi utile

Sus
- Consumati 6-8 pahare de apa pe zi pentru a mentine pielea umeda, odihnita si supla;
- Aplicati crema hidratanta dupa ce spalati tenul cu apa calda pentru a restabili echilibrul hidric si de sebum (grasimi) al acestuia;
- Protejati-va in mod corect tenul de razele UV;
- Mentineti-va in mod constant elasticitatea pielii prin detoxifiere;
- Adoptati o dieta sanatoasa, bogata in vitamine si minerale pentru a va mentine pielea catifelata si curata;
- Odihniti-va suficient: somnul mentine sanatatea si vigoarea pielii;
- Nu va stoarceti cosurile;
- Nu fumati: acest lucru duce la o imbatranire prematura si ingalbenirea pielii;
- Demachiati-va zilnic, de preferinta, inainte de culcare;
- Nu folositi produse chimice concentrate pentru ingrijirea tenului - un demachiant natural este ideal.

Acneea

Sus
Acneea vulgara este o boala de piele care apare din cauza hiperactivitatii glandelor sebacee. Cand canalul excretor al glandelor sebacee se infunda, celule moarte blocheaza porii si apar punctele negre, iar atunci cand germenii intra in pori, apare puroiul, inflamatia si tumefactia. Aceasta afectiunea apare frecvent in randul adolescentilor si adultilor tineri. De obicei dispare spontan in jurul varstei de 20 de ani. Cu toate acestea, unii adulti care a trecut de varsta de 20 sau chiar 30 de ani pot manifesta acnee. Majoritatea femeilor se confrunta cu afectiunea inainte de debutul ciclului menstrual sau in timpul sarcinii, cand au loc dereglari hormonale. Acneea dispare o data cu incetarea cauzei care a declasat-o.

Partile corpului cel mai des afectate de acnee sunt: fruntea, fata, gatul, pieptul, umerii si spatele. Netrata acneea poate provoca cicatrici si poate conduce la manifestari psihice, care includ: timiditatea, fobia sociala, anxietatea, depresia, izolarea, scaderea stimei de sine.

Eczema

Sus
Termenul include un grup de afectiuni caracterizate prin roseata, mancarime, iritatie si uneori mici chisturi. Exista mai multe forme de eczema. Dermatita atopica este una dintre cele mai frecvente si mai severe forme. Cauzele aceste afectiuni nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se presupune ca este un mod al sistemului imunitar de a reactiona la mediul inconjurator. In unele forme de eczema pot fi implicate si alergiile.

Eczema
nu este contagioasa, cu toate ca majoritatea pacientilor detin un istoric medical personal si familial al bolii. Acesta este motivul pentru care cercetatorii considera ca se mosteneste si se transmite genetic.

Aceasta afectiune este destul de comuna, 1 din 10 persoane sufera de eczema la un anumit moment dat. Persoanele cu eczeme pot suferi de astm si de alte alergii (cum ar fi, febra fanului). Alti factori declansatori sunt: alergiile la par de animale, anumite tesaturi, praf etc.

Psoriazis

Sus
Psoriazisul este o afectiune caracterizata prin eruptia de placi eritemato-scuamoase (pete rosii acoperite de scuame). Acestea pot fi localizate pe scalp, fata, partea inferioare a spatelui, coate, genunchi, maini, unchii, talpi, interiorul gurii sau chiar pe organele genitale. Manifestarile includ prurit si chiar durere. Afectiunea este cronica si poate afecta calitatea vietii unei persoane, coducand la depresie, stres si anxietate. Psoriazisul afecteaza atat barbatii cat si femeile, in mod egal, dar cel mai frecvent este afectata rasa caucaziana. Pana in prezent nu a fost descoperit un tratament definitiv al acestei boli, motiv pentru care tratamentele prescrise astazi nu fac decat sa imbunatateasca calitatea vietii pacientului si sa amelioreze simptomele.

Tipuri de psoriazis
:

• Psoriazis in placarde sau vulgar - cu leziuni intinse pe suprafete mari ale corpului, pete rosii acoperite cu scuame albe. Poate aparea in orice zona a corpului.
• Psoriazis gutat - caracterizat prin puncte minuscule de culoare rosie, cu descuamari ale pielii. Poate aparea dupa o infectie bacteriana sau virala sau dupa administrarea unor medicamente (de exemplu, acid salicilic).
• Psoriazis inversat sau flexural - caracterizat de peste netede, de culoare rosie, fara descuamari. Zona afectata va fi iritata si accentuata de transpiratie sau de frecarea pielii. Acest tip de psoriazis apare in gutele pielii, in special in zona axilara, piept sau abdomen.
• Psoriazis pustular - apare sunt forma de vezicule pline cu puroi. Veziculele nu sunt infectate si pot fi localizate pe maini, picioare sau se pot intinde pe tot corpul.
Artrita psoriazica - se manifesta la aproximativ 10% din pacientii cu psoriazis, sub diverse forme. Roseata si inflamatia apar pe coate, maini, genunchi, picioare, solduri si coloana vertebrala. Implica dureri si rigiditatea articulatiilor.
• Psoriazisul unghiilor sau unghial - provoaca leziuni si cavitati de diferite marimi, forme si profunzimi. Unghiile se pot ingrosa, devin galbui si sunt friabile.

Simptome comune:
- Piele uscata, pete rosii, acoperite cu placi care se descuameaza, care apar pe scalp, genunchi, coate, maini, unghii, picioare sau pe partea inferioara a spatelui.
- Formarea de pustule care determina crapaturi si roseata la nivelul pielii.
- Sangerarea localizata a pielii atunci cand scuamele sunt desprinse sau cand se rup.
- Mancarime.
- Modificari la nivelul unghiilor: culoare galbuie, mici cavitati, acumulari de resturi de piele sub unghii, etc.
- Dureri de articulatii sau locale.

Rozaceea

Sus
Rozaceea se caracterizeaza prin inflamatie si aparitia de pustule la nivelul fruntii, nasului si barbatiei. Adesea, aceasta afectiune se manifesta la persoanele care au pielea deschisa la culoarea, dupa varsta de 30 de ani. Vasele mici de sange din zona fetei se dilata si devin vizibile prin piele. Apar ca niste linii mici si poarta denumirea de telangiectazii.

Initial, rozaceea se manifesta prin tendinta de inrosire a tenului - simptom care apare si dispare de mai multe orice. Totusi, pielea nu revine in totalitate la culoarea normala, ci este transparenta lasand la vedere vasele de sange largite, insotite de pustule. Deseori boala este confundata cu acneea (seamana cu acneea manifestata la adolescenti).

Pielea uscata

Sus
Zilnic, mainile vin in contact cu diferite produse chimice sau sunt supuse umiditatii in timpul modificarilor sezoniere. Deoarece aceste lucruri nu pot fi evitate se recomanda hidratarea corecta a mainilor si ingrijirea corespunzatoare.

Pruritul

Sus
Pruritul sau mancarimea se manifesta localizat (pe o anumita parte a corpului) sau generalizat (pe tot corpul).

Cauzele pruritului
Afectiuni cutanate, dezechilibre interne, factori externi sau pe fond nervos.
• Infectii fungice (candidoza, piciorul atletului,etc.), varicela, urticarie, infestari parazitare (scabie, paduchi).
• Boli ale organelor intene cum ar fi: insuficienta renala, hepatica, afectiuni ale tiroidei, boli de sange, anemie feripriva, etc.
• Tulburarile neurologice, afectiuni ale nervilor, boli infectioase precum HIV, se pot manifesta prin mancarimi severe.
Pielea uscata, eczemele, psoriazisul si arsurile solare are putea determina mancarimi si disconfort la nivelul pielii.

De asemenea, pruritul poate aparea si in urma unei dereglari hormonale, sarcina sau la menopauza, dar poate fi si rezultatul unor factori externi, alergeni, iritanti (plante, chimicale, intepaturi de insecte, medicamente). Factorii psihologici, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia sau insomnia pot amplifica senzatia de mancarime.

Infectii micotice

Sus
Infectiile fungice ale pielii se clasifica in functie de timpul organismului implicat. Denumirea acestora este influentata de locul in care se manifesta infectia pe corp.

Tipuri de infectii ale pielii

1. Infectii dermatofite

Infectiile dermatofite sunt cauzate de dermatofiti - ciuperci care provoaca infectii ale pielii, unghiilor si parului. Infectiile cu dermatofiti includ:
piciorul de atlet (Tinea pedis si manuum Tinea) - aproximativ 25 din 100 de adulti sufera de piciorul de atlet la un moment dat. Aceasta boala este declansata de o combinatie dintre ciuperci si bacterii, provocand senzatia de mancarime, uscaciune, descuamare a pielii si roseata. Simptomele sunt localizate in mod special intre degetele sau in cutelor din palme. Boala se transmite din piscine, dusuri, sauna contaminate. Daca o persoana nu se spala pe mani dupa ce atinge o zona infectata, poate contacta boala numita manuum Tinea.
infectia fungica a unghiilor sau onicomicoza - este o afectiune frecvent intalnita, caracterizata prin schimbarea formei unghiei afectate, ingrosandu-se sau sfaramandu-se cu usurinta. Nu toate unghiile care au aceste manifestari sunt afectate de micoze. De cele mai multe ori infectiile unghiilor de la picioare sunt legate de afectiunea numita piciorul de atlet.
• pecingine a zonelor perigenitale sau inghinale (impetigo) - este des intalnita la sportivi sau in randul barbatilor tineri. Simptomele sunt eruptii insotite de roseata si mancarime a zonelor inghinale si a zonelor invecintate. Boala este caracteristica mai ales tinerilor care transpira excesiv.
herpesul circinat, micoza sau pecinginea trunchiului (tinea corporis) - se caracterizeaza prin pete rosii, sub forma unor inele care pot fuziona, care se maresc in dimensiune si se inmultesc. Inelele au aspect solzos, cu exceptia interiorului, unde pielea este curata. Aceasta boala poate aparea si la persoanele care vin in contact cu animale infectate.
• micoza scalpului (tinea capitis) sau microsporia uscata a pielii capului - este o afectiune intalnita numai la copii mici, in special la cei care traiesc in zonele urbane. Aceasta se raspandeste de la o persoana la alta, provocand caderea parului si inflamatia zonei afectate. Dupa adolescenta, ciuperca dispare spontan. Oricine, poate fi infectat cu aceasta ciuperca, fara sa manifeste vreun simptom, dar este contagios si poate raspandi boala la alte persoane, uneori chiar ani de zile.

2. Infectiile cu
levuri
Intertrigo - infectie micotica a pliurilor pielii, cauzata de ciuperca candida albicans, care traieste in mod normal in sistemul digestiv si pe piele. Aceasta boala afecteaza zona inghinala, pielea de sub sani sau cutele formate de grasime; in general ciuperca se dezvolta intr-un mediu umed si cald. Poate provoca aparitia unor pete, mancarime, durere si depuneri alb-galbui pe zona infectata.
Pitiriazis versicolor - infectie micotica cu simptom principal ce consta in aparitia unor pete inchise la culoare pe suprafata piele. In Marea Britanie, cel mai adesea sunt afectati adolescentii si adultii tineri.
Candida albicans - aceasta ciuperca exista in mod normal in organism si rareori cauzeaza probleme. Cu toate acesea, in anumite situatii, cand imunitatea scade (in caz de diabet zaharat, administrarea de antibiotice), fungii se multiplica. In aceasta situatie, ciuperca determina diverse simptome neplacute: scuame de culoare alba, care lasa urme rosii cand sunt abrazate, mancarime, depuneri albicioase. Candidoza afecteaza uneori si barbatii, provocand eruptii dureroase, rosiatice pe capul penisului (gland). La nou nascuti se manifesta prin aparitia de afte bucale si pete albe. O alta zona in care se poate manifesta la bebelusi, este zona acoperita de scutec.

Dermatita

Sus
Dermatita este o afectiune frecvent intalnita, caracterizata prin inflamarea pielii si prurit. Boala nu este grava, dar poate provoca disconfort daca nu este tratata corespunzator.
Tipuri de dermatite:
Dermatita de contact - se dezvolta ca o eruptie cutanata, in urma contactului direct si repetat cu iritanti sau alergeni;
Neurodermita - este o afectiune a pielii caracterizata prin prurit;
Dermatita seboreica - boala care are drept rezultat matreata scalpului;
• Dermatita de staza - este o inflamatie care apare la nivelul extremitatior inferioare, in urma acumularii de lichid;
Dermatita periorala - este o eruptie specifica zonei din jurul gurii sau a nasului.

Simptomele si semnele comune de dermatita includ:
- prurit;
- eritem;
- inflamatie;
- leziuni cutanate.